Nederlands Rêves et écriture

De 6 mentale fases tijdens een renovatie (vooral als je de werken zelf uitvoert!)

English: https://demaanboom.org/2019/12/03/the-6-mental-phases-you-go-through-during-renovations-especially-if-youre-doing-it-yourself/

1) De droomfase

Het zal fantastisch worden. Pinterest is je beste vriend en je toiletbezoeken lijken oneindig, want je blijft maar pinnen. Het voelt aan als een nieuwe relatie: de kriebels in de buik en overal zie je fantastische ideeën die je absoluut aan je renovatieproject wil toevoegen. The sky is the limit en diy kan toch zo moeilijk niet zijn?

Het is ook het moment dat je een planning opmaakt en aannemers vergelijkt en er zeker van bent dat je de beste aannemer hebt gevonden. Je gaat naar bouwbeurzen en afhankelijk van je budget kom je al gauw in de volgende fase of je zit op een sneltrein om je dromen waar te maken (lezers die veel kunnen uitbesteden, ga gerust direct naar fase vijf of zes, no judgement, je hebt geluk!).

2) De ontnuchtering, ook gekend als de SAP-fase

De werken zijn begonnen en de eerste problemen zijn zichtbaar. Er zijn Sowieso Altijd Problemen (SAP). Is het niet dat je budget verkeerd is berekend, dan is het wel de aannemer die een andere werf belangrijker vindt en je enkele weken langer laat wachten dan voorzien, of je ontdekt dat die muur niet zo droog is als op het eerste moment leek. Het vermoeden dat je de grootste fout van je leven hebt gemaakt, klopt aan de deur. Zal je woning wel ooit in orde komen? Het beste is om de hersens vanaf nu op slot te doen en op automatische piloot door de dag te gaan. Met een goede portie doorzettingsvermogen kan je dat wel even volhouden of op zijn minst tot fase 4.

3) De angstfase

Dus je vermoeden klopte aan de deur en je deed open, maar het licht schijnt niet op de gang en je weet nog niet wat je mag verwachten. Je woning ziet er slechter uit dan op voorhand en het lijkt alsof er een bom ontploft is. Wat heb je gedaan? Misschien zal je wel denken dat het nog slecht niet was voor de werken en stiekem hoop je op een teletijdmachine om terug te keren en alles te laten zoals het was. Mijn raad? IJs, een serie op Netflix, een terrasje doen, koekjes, af en toe een pintje, lekker warme dekens of uitstapjes en neem op tijd een pauze van een week of twee om eens op adem te komen. Ga op weekend en slaap in hotelbed. De afgewerkte badkamer van je hotelkamer zal een wonderbaarlijke uitwerking hebben op je humeur. Geloof me!

4) De hoopvolle fase

Eindelijk zie je vooruitgang en het is uitzonderlijk. Waar eerst geen muur stond, zie je nu een egaal vlak van Gyprocplaten. Je koestert de kleuren van ruwe materialen zoals het groen van mdf en spaanplaten. Stilaan voel je ook je kennis in de bouwsector groeien en je hebt geen angst meer om over het onderwerp “renoveren” te praten. Tot grote spijt van je niet renoverende omgeving, want zij hebben er schoon genoeg van dat je er de hele tijd over spreekt. Je hebt maar een beetje afwerking meer te doen en alles is in orde.

5) De ontreddering

Er komt geen einde aan

Het stof zit overal. Je kan poetsen zo veel je wil. Er komt altijd nieuw stof binnen. Je proeft stof van ‘s morgens tot ‘s avonds. Dit is de fase waarin je de ware betekenis van tanden knarsen ontdekt.

Slapen is ook geen pretje. Als je in de te renoveren woning woont, dan zal er altijd vuil naar je bed meekomen, hoe goed je jouw slaapkamer ook van de rest afschermt. Je ploft neer en nestelt je onder de lakens en dan besef je het: er hangen nog draden vuil aan de zolen van je voeten of onder je billen ritselt een combinatie van zand en steentjes. Van een scrub gesproken…

Het was een valse indruk dat alles voorbij zou gaan. Er komt geen einde aan die “afwerking”. “Een afwerking van mijn voeten” vloek je waarschijnlijk in je binnenste en elke keer een beslissing moet gemaakt worden, speelt de tijd-factor een grotere rol. De stalen buizen in het zwart of donker grijs schilderen? Wat schildert het snelst? De laatste fase kan niet snel genoeg komen. Grijp zeker terug naar je reddingsmiddeltjes uit fase 3.

6) De opluchting

Het is gedaan en het is prachtig! Ongeacht hoe lang je hebt moeten renoveren, er is een heel gamma emoties voor je open geplooid en nu kan je het achter je laten.

Het is tijd om te genieten van je gerenoveerde woning!

0 comments on “De 6 mentale fases tijdens een renovatie (vooral als je de werken zelf uitvoert!)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: