Brussels Gardening Nederlands Tuinieren

Tuinieren in de stad

Afkomstig van het platteland, heb ik altijd een grote band gehad met tuinieren. Het is erg ontspannend en het geeft veel voldoening om je eigen groenten te kunnen oogsten en op te eten. Maar sinds ik naar Brussel ben verhuisd, heb ik niet veel kansen gehad om te tuinieren. Ten eerste heb ik op kleine kamers gewoond (als student en mijn eerste woonst) en ten tweede is het zeldzaam een betaalbare huurwoning met een tuin te vinden. In mijn vorige woonst deelden mijn bovenburen en ik een bijna niet toegankelijk plat dak van ongeveer 1 vierkante meter. We kropen daarvoor door een raam en we hadden er enkele potten met planten gezet. Met een mini verticale tuin probeerden we – zonder bevredigend resultaat – wortels te kweken. We hadden enkele Frankenstein worteltjes, maar daar bleef het ook bij.

(veel groter dan de ingekochte miniwortels zijn ze niet geworden, de foto’s van het resultaat ben ik helaas kwijt)

Hoe klein die mini wortel en hoe ontoegankelijk dat dak…

Sinds twee jaar woon ik in mijn eigen appartement op een gelijkvloers en daar hangt ook een degelijke stadstuin aan vast. Een droom voor mijn gezinnetje dat momenteel uit mezelf en mijn kat bestaat. Het grootste deel van het eerste jaar heeft mijn kat echter bij mijn ouders gewoond. Daarna is ze bij mij teruggekomen. Dat kwam door de renovaties. Die zijn al twee jaar bezig… Maar ik heb er wel steeds werk van gemaakt om op zijn minst een beetje tuin te hebben. Zo konden we van bij de start genieten. In het eerste jaar kon ik slechts enkele vierkante meter laten begroeien, omdat we nog veel ruimte nodig hadden om materiaal te plaatsen.

Zoals je ziet, namen de zonnebloemen het meeste plaats in. Ik had ook niet echt gepland en een mengsel “vlinderbloemen” dat ik had gezaaid, stond iets te veel in de schaduw. Voor de zonnebloemen had ik ook courgettes gezaaid. Dat is toch wel een van de gemakkelijkste groenten om snel en veel resultaat te krijgen. Ik heb veel courgettes kunnen weggeven en van de zonnebloemen heb ik veel zaadjes kunnen oogsten!

De voorbije zomer heb ik helaas ook niet veel kunnen organiseren, waardoor het een chaotisch en ontoegankelijk boeltje werd. Het had wel extreem veel charme, al zeg ik het zelf. Eerst had ik de hele tuin omgespit, want er zat nog veel afval van de vorige eigenaren in en ik wou dat eerst verwijderen. Ik had ook geen idee hoe het met de kwaliteit van de aarde zat, dus dat moest ik een beetje onderzoeken (en dat zal ik dit jaar ook nog beter moeten aanpakken). Daarna recupereerde ik de vele terrastegels die ik onder de grond had gevonden om een structuur in de tuin aan te brengen. Ik maakte perkjes van ongeveer 1m² aan de zijkant van de tuin en twee perkjes in het midden. Alle perkjes aan de zijkant plantte en zaaide ik vol met groenten als prei, radijzen, venkel, lente-ui, kolen, tomaten en kruiden. Tussen de perken in had ik heel veel “prairiebloemen” gezaaid, om het goed vol te maken en niet de last van gras moeten maaien te hebben.

Het was een mooie zomer waarin de bloemen en de groenten goed groeiden, al heb ik niet alle groenten kunnen oogsten. Het waren alleen de radijzen, de spinazie en de venkel die het uitstekend hebben gedaan. Voor de andere groenten was er telkens een probleem. Bijvoorbeeld: een grote regenval, waardoor bijna alle tomaten vernietigd waren; mijn kat heeft het perk met de prei als kattenbak gebruikt, waardoor alle prei ontworteld werd (hetzelfde met de lente-ui); ik had de kolen niet afgeschermd en toen rupsen begonnen te eten, heb ik ze maar laten doen en ga zo maar voort. Van de venkel heb ik regelmatig gegeten en één keer een heerlijke visschotel voor mijn oma en ouders gemaakt. Mijn vriend en ik hebben regelmatig spinazie gekookt en de de radijsjes pasten uitstekend in slaatjes. En dan begin ik nog niet over de groene pesto! Heeeerlijk! Ondanks dat drie vierde van mijn planten geen degelijke oogst hadden, ben ik toch tevreden over het resultaat. Ik was door de renovaties veel te laat begonnen en dat verklaarde ook veel ondoordachte tuin-beslissingen. De enkele tafelmomenten met de eigen groenten waren heerlijk en dat telt.

Voor het komende seizoen zal ik vanaf nu al beginnen plannen. Zo hoop ik iets verticaler te werken om de tuin efficiënter te kunnen gebruiken en ik wil ook ruimtes vrijlaten, zodat ik door de tuin kan wandelen zonder alles plat te trappen (er stond deze zomer ècht te veel). Deze keer wil ik me op de productie + het plezier van mijn tuin focussen!

Kijk uit naar nieuwe blogposts om over de planning van mijn stadstuin te lezen!

Verticale groenten
Tuinieren in volle grond

0 comments on “Tuinieren in de stad

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: