Brussels Gardening Nederlands Tuinieren

Verticale groenten in de stadstuin

In deze blogpost zal ik dieper ingaan op de groenten die verticaal kunnen groeien of bij welke het op zijn minst waard is om iets proberen te forceren. Het zal een overzicht zijn van informatie die ik op het internet en in enkele tuinboeken vond. Reacties zijn welkom! Ik zal ook mijn mening geven over de planten die ik overweeg in huis te brengen.

We willen allemaal zo veel mogelijk uit het leven halen en zij die tuinieren, willen zo veel mogelijk uit de tuin halen. Wat dat precies voor jou inhoudt, dat weet ik niet, maar laat ons even indenken dat het om groenten gaat. Je wil het onderste uit de kan halen op het gebied van groenteproductie. Je kan je focussen op het organiseren in de tijd, of misschien weet je wel hoe je het best zaait of plant, zodat alle planten elkaar helpen in de groei. Meer en meer hoor je ook van kweken in de lucht. Zo heb je een kleinere gebruikte oppervlakte, maar kan je er extra veel groentjes laten groeien!

Het blijft echter geen evidentie. Ten eerste groeien niet alle planten naar boven, maar groeien ze eerder horizontaal. Ten tweede zitten de vruchten van heel wat lekkers in de grond. Denk maar aan aardappelen! Hoe zou je dat in de lucht kunnen krijgen? In de stad waar tuinen sowieso kleiner zijn, of misschien heb je slechts een terras, is het ook een uitdaging om voldoende licht in je tuin te krijgen. En dan is er ook nog de kwaliteit van de aarde, waar je het best ook een beetje aandacht aan besteed.

Ik heb me vooral geïnformeerd bij “De Tuin op Tafel” “Haal meer uit je tuin”, “Pelckmans” en een boek dat ik in huis had. De links kan je onderaan deze blogpost vinden. Veel verder heb ik niet gezocht, omdat meestal dezelfde groenten naar voren worden geschoven.

In “De Tuin op Tafel” vond ik een eerste overzicht van interessante groenten. Zij hadden het vooral over de klassieke groenten zoals: bonen, pompoenen, komkommers, augurken, erwten en tomaten. Vooral de eerste twee zijn grote klassiekers om verticaal te kweken. Sommige soorten spreiden zich goed uit en hebben de natuurlijke drang om te klimmen (kan je dat over een plant zeggen?). Als je voor de pompoenen gaat, is het belangrijk om rekening te houden met het type pompoen dat je zal kweken, want je kan het je wel inbeelden dat een reuzensoort veel ondersteuning vraagt. Je kan netjes of doeken gebruiken om ze op te binden, maar de grotere types zou ik voor verticale kweek toch achterwege laten.

Verticaal groeiende bonen had ik al vaak bij mijn ouders gezien. Mijn vader zette zowel struikjes als klimmende bonen. Het voordeel van de klimmende bonen is dat het gemakkelijker is om ze te plukken, want je moet je niet bukken. Maar je mag ze ook niet te hoog laten groeien, want dan kan je er niet meer aan!

Tomaten zijn dus ook grote klassiekers. Je ziet ze vaak “ontluist” tot op een hoofdstengel die naar boven wordt gebonden. Hierlangs groeien de tomaten. Zo lang er niet te veel wind aan kan, moet je ze niet beveiligen tegen het vallen, maar als ze onbeschut staan, zou ik er toch na een tijdje voor kijken om trosjes tomaten een handje toe te steken. Vorig seizoen had ik heel wat tomaten staan en regelmatig vielen er op de grond door de wind. Mijn ommuurde tuin lijkt extreem veel wind aan te trekken en de planten zien er nogal wat af.

Bij “Haal meer uit je tuin” kwam ik bij enkele verrassende mogelijkheden om langs een muur te laten groeien. Mijn aandacht werd direct getrokken door een aantrekkelijke afbeelding van bramen. “Bramen “klimmen” door naburige planten vast te grijpen met hun stekels” Dat is iets nieuws voor mij! “Haal meer uit je tuin” lijkt me cursussen te organiseren en daar zou ik er zeker eentje van willen volgen! Of misschien kijk ik eens dichter bij huis, wat er allemaal bestaat. Op hun website staan er ook links naar databases met planten (en de informatie erover). Een goed hulpmiddel om de tuin te plannen! De websites “Permacultuur Nederland” en “Plants for a Future” zijn voor mij een ware ontdekking.

“Pelckmans blog” geeft veel ideetjes over planten die je in speciale potten boven elkaar kan laten groeien. Ze spreken onder meer over sla, wortels en bietjes. Maar dat zie ik niet zo zitten, omdat ik me vooral op het groeien langs de muur wil focussen. Wat ze ook als waarschuwing zeggen, is dat aarde in combinatie met water heel snel te zwaar wordt en daar ben ik een beetje bang voor. Het idee van de aardbeien in potten of eerder goten, vind ik wel ok. Dit zou bijvoorbeeld uitstekend onder mijn afdak passen. Ik zou een goot kunnen bevestigen aan de dwarsliggende balken en daarin aardbeiplantjes zetten. Het zou hen ook beschermen tegen de regen en het is er altijd warmer, zoals in een serre.

In het boek “Savoir tout faire au jardin” vond ik de volgende groenten die aangeduid stonden als planten die naar boven toe kunnen groeien: aubergine, komkommer, augurk, courgette en enkele pompoenen, bonen, meloen, paprika, erwten, tomaat en witte bonen. Daarbij dacht ik ook aan de sla en spinazie die gemakkelijk in een gootje of een pot kunnen geplant worden om daarna aan een muur te bevestigen, zoals ook in de Pelckmans blog werd gezegd. Al wil ik daar de focus niet op leggen.

Wat ik uiteindelijk in mijn tuin langs de muur zou willen planten.

De muur met de meeste zon:

Deze wil ik volledig bedekken door een stevig net eraan te hangen.

  • Courgette, deze is eenvoudig en ik eet het heel graag. Op “Makkelijke moestuin” vond ik extra informatie over hoe ik ze het best naar boven laat groeien. Het hangt af van de soort die je plant, sommige moet je horizontaal leiden, andere kan je met een hoofdstengel naar boven langs het net leiden.
  • Pompoen, omdat het veel mooie vruchten. Ik ben in de keukenvooral fan van de butternut en de spaghettipompoen. Bij mijn ouders heb ik er vroeger nog “wild” in de haag zien groeien, dus ik denk dat het vooral een kwestie is van ze in toom te houden zodat ze de andere groenten niet overmeesteren
  • tomaat, dit is een fantastische groente (of fruit, bla bla, discussie, bla bla) om in de zomer te eten, het brengt de zon op je bord. Ik zou wel een soort serre errond willen zetten, zodat ik niet hetzelfde probleem als vorig seizoen heb.
  • Bonen, puur uit nostalgie, omdat ik er dan in bokalen kan conserveren en later op het jaar met ajuinen kan stoven. Mijn kindertijd terugbrengen.
  • Komkommer, ook omdat het lekker is, zoals de tomaat. Al weet ik niet goed of dit eenvoudig te kweken is zonder dat het in een serre staat. Misschien zal ik dit beter onder het afdak, in een pot planten.

De muur met minder zon:

Aan deze kant heb ik een buizenconstructie van mijn ventilatiesysteem. Er is een mogelijk om aan de constructie een net te hangen.

  • Bramen, deze wil ik relatief laag houden
  • Passiflora, vooral om de buizen te verbergen, maar ik wil eerst nakijken of de ranken mijn buizen niet na enkele jaren kunnen vervormen

De muur met het minst zon: blauwe regen, omdat die er al staat. Deze moet wel een beetje extra geholpen worden om langs de muur te groeien.

Laat me weten welke groenten jij langs de muur laat (of wil) groeien! En kijk zeker uit naar de volgende blogpost over tuinieren.

Bronnen:

Verticale groenten voor de moestuin
Gebruik je verticale tuinoppervlakte
34 eetbare klimmers
Meer oogst op minder plaats
Makkelijke moestuin – courgettes

Savoir tout faire au jardin. uit de reeks “Sélection Reader’s Digest” (2011) hoofdmedewerkers: D. Pavois, A. Grégoire, B. Argentier.

Enkele tips van “Haal meer uit je tuin”

https://pfaf.org/user/plantsearch.aspx
https://www.permacultuurnederland.org/planten.php

0 comments on “Verticale groenten in de stadstuin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: