Heel kort uitgelegd is het een voedingspatroon waarbij de inhoud en hoeveelheid van de maaltijd gekoppeld is aan de aanmaak van hormonen in het lichaam om de ingenomen voedingsstoffen goed te verwerken. Dr. Alain Delabos deed hierover een studie die hij beschreef in een van zijn boeken “Mincir sur mesure grâce à la Chrononutrition”. De informatie die ik op deze blog over Chrononutrition geef, is gebaseerd op wat ik heb gelezen dit boek, maar ook een beetje op de informatie die ik van mijn partner kreeg. Hij heeft zich er al veel meer in verdiept dan ik.
Laat me duidelijk zijn, ik ben geen specialist, maar wil mijn ervaringen met Chrononutrition met jullie delen. Ik vind het belangrijk om een beetje achtergrondinformatie te geven, omdat de Chrononutrition in België niet zo bekend is.
Vier maaltijden
Er zijn vier maaltijden, waarvan de eerste drie de belangrijkste zijn: het ontbijt, het middageten, de snack en het avondeten. De termen kunnen een beetje verwarring zaaien, omdat ze doen denken aan de traditionele momenten waarop we in veel regio’s eten, maar het is belangrijk om van die “vaste uren” los te komen. Het is nodig om de eerste maaltijden te respecteren en na het ontbijt kunnen de maaltijden van moment verschuiven, afhankelijk van je hongergevoel.

Het ontbijt mag je nooit overslaan. Het is je brandstof voor het begin van de dag. Je moeder heeft het je waarschijnlijk proberen in te peperen, maar deze keer had ze dus echt gelijk. Bij het ontbijt zal je eerder vet eten, zoals kaas, een sneetje brood en boter of olijfolie. Je moet je goed vol eten, zodat je niet zo snel weer honger hebt. Daarbij kan je thee of koffie (zonder melk of suiker!) en water drinken. Vermijd absoluut suikers, die vermijd je trouwens de hele dag, behalve tijdens het snackmoment.
Na ongeveer vier à vijf uur kan je het middagmaal nemen, niet eerder. Als je ‘s morgens voldoende hebt gegeten, zal je er waarschijnlijk toch geen zin in hebben om vroeger te eten. Tijdens deze maaltijd eet je redelijk zwaar, maar je moet nu ook niet overdrijven. Je kan een stevig stuk vlees eten met koolhydraten. Je mag gerust variëren tussen rijst, aardappelen, linzen, bonen,… Op dit moment is een sausje zeker aanvaardbaar. Pas op dat je na het eten niet uit gewoonte naar een dessertje grijpt! Dat kan tijdens het snackmoment aan bod komen. Om jezelf een beetje om de tuin te leiden als je daar problemen mee hebt, kan je thee of koffie drinken. Zo sluit je de maaltijd met iets anders af.
Suiker, suiker, suiker!

Het snackmoment neem je niet voor vijf uur na het middagmaal en je wacht het best tot je effectief weer honger krijgt. Het is het gekende “dipje” en het teken dat je een beetje suiker nodig hebt. Ikzelf voel me dan altijd een beetje slap en zou de neiging hebben om humeurig te worden (heu???) dan is het tijd om me even neer te zetten en een lekker stuk fruit en een ander product met suiker. Zwarte chocolade is de beste optie, maar als je zin hebt in iets anders, geef daar dan gerust met mate aan toe. Het gaat erom je honger te stillen voor de tijd die je rest die dag, niet om je maag uit te putten.
Als je niet veel inspanningen meer moet doen die dag, kan het mogelijk zijn dat het snackmoment volstaat om de tijd te overbruggen voor je gaat slapen. In het andere geval kan je nog een licht avondmaal eten. Op dit moment zijn vis, zeevruchten of wit vlees (bijvoorbeeld gevogelte) een uitstekend idee. Deze combineer je met heerlijke groenten op de manier waarop je ze het liefst klaarmaakt. Probeer de maaltijd niet te zwaar te maken, tenzij je nog grote fysieke inspanningen moet leveren.
Enkele opmerkingen

Producten die niet op het menu mogen staan, zijn melk en andere lactose bevattende producten zoals yoghurt en verse roomkaas. Ook alcohol is geen goed idee, maar als je (zoals ik ) graag geniet van een stevig biertje of een fluwelen porto, dan kan je dat inrekenen in je snackmoment of je zeurmomenten. Je hebt recht op twee zeurmomenten per week, dat wil zeggen dat je op twee maaltijden kan doen wat je wil, maar ze mogen niet op elkaar volgen. Als je merkt dat je te veel honger hebt tussendoor, dan kan je de hoeveelheden verhogen, maar niet van alles. ‘s Morgens kan je meer kaas eten, ‘s middags meer vlees en ‘s avonds meer vis, zeevruchten of gevogelte.
Kijk voor de hoeveelheden uit naar een volgende blogpost, waarin ik dit grondiger zal bespreken!
Bron:
Delabos, A. (2005). Mincir sur mesure grâce à la Chrononutrition. Rouen, Frankrijk: éditions Albin Michel.
0 comments on “Wat is nu eigenlijk die Chrononutrition?”