Chrononutrition Nederlands

Wat is je ideale maat?

Inhoud:

  • Het is jouw lichaam, verzorg het en hou ervan!
  • Beetje bij beetje bleven de kilo’s plakken
  • Buikomvang en Body Mass Index (bmi)
  • De ideale maten volgens de Chrononutrition
  • Wat is nu mijn ideale gewicht?
  • Body positive met gezond verstand!

We hebben allemaal al veel over verschillende “ideale maten” gehoord. Elk jaar krijgen we nieuwe theorieën naar het hoofd geslingerd en in de geschiedenis zijn er al veel vrolijke vormen gepasseerd. Als we Rubensvrouwen naast Victoria’s Secretsmodellen plaatsen, dan is het verschil al duidelijk genoeg, er is niet één ideaal. Daarbij komt ook nog dat cultuur een rol speelt in de waardering van het uitzicht van personen en uiteindelijk wordt het dus bijna onmogelijk om een eenduidig antwoord te krijgen op de vraag: “Wat is je ideale maat?”

Het is jouw lichaam, verzorg het en hou ervan!

Over de ideale maten van een persoon valt er dus veel te discussiëren. Om van bij het begin aan duidelijk te zijn, wil ik dat je weet dat het voor mij niet uitmaakt wat voor jou ideale maten zijn. Het is belangrijk dat jij zelf kan leven met de vorm van jouw lichaam, zolang je gezondheid niet in gevaar komt. En dan nog, als jij het goed vindt om je gezondheid lager op je prioriteitenlijst te zetten, dan is dat jouw beslissing. De gevolgen van jouw beslissing moet je dan ook wel zelf dragen.

foto My body is a temple body positive healthy body and mind

Beetje bij beetje bleven kilo’s plakken

Tot over twee jaar ben ik nooit echt met de vorm van mijn lichaam bezig geweest. Ik had dan ook wel het geluk dat mijn eetgewoontes en mijn beweging toevallig elkaar overlapten en zo veranderde mijn lichaam niet gedurende zo’n acht jaar vanaf de start van mijn universitaire studies. Sinds mijn leven grondig veranderde twee jaar geleden, heb ik echter ontdekt dat een goed figuur behouden niet altijd zo evident is. Ik fietste niet meer elke dag, dronk regelmatiger alcohol en wat ik at… dat was niet echt evenwichtig. Ik begon enkele kilo’s aan te komen en merkte dat ik minder uithoudingsvermogen en conditie had (lees: eerst rende ik altijd op de trappen en daarna niet meer). Die explosieve energie mis ik en dat gemis is een grote motivatie om de Chrononutrition vol te houden. Tijdens mijn renovaties begon dus ik een buikje te krijgen en van zodra ik dat opmerkte, ging er toch een klein alarmbelletje bij me af. Ik besefte dat ik bang was om overgewicht te krijgen. Dus zonder ik er ooit bij stilstond, had ik dus een ideaalbeeld van mijn lichaamsmaten in mijn hoofd. Maar wat waren ze?

fotos running on stairs to heaven downstears health fit

Buikomvang en Body Mass Index (bmi)

We horen vaak dat de buikomvang en de Body Mass Index (bmi) belangrijke factoren zijn om te weten of je lichaam gezonde maten heeft. Maar ik heb de indruk dat er evenveel onderzoeken zijn die dit bevestigen als tegenspreken. Er zal waarschijnlijk enige waarheid in zitten dat je buikomvang en de bmi niet te groot mogen zijn. Voor mij speelden die twee maten wel een rol in mijn ideaalbeeld, want ik had ze al eens lang geleden opgezocht. Ik heb voor de gelegenheid de twee maten voor mezelf opnieuw even nagekeken:

  • buikomvang: 88/89 cm
  • bmi: 23,7

Mijn bmi heb ik op de website van Gezond leven berekend en bleek dus 23,7 te zijn. Dat ligt mooi tussen de 18,5 en 25 die aangeraden wordt. De personen met dit bmi krijgen het advies om op gewicht te blijven en aandachtig te blijven. Dat is dus fijn om te lezen! Voor mijn buikomtrek is het een beetje anders, 88 à 89 cm. Het hangt af van hoe ontspannen ik sta en of ik nu wel of geen windje heb gelaten, hihi. Dit ligt in zone met “een verhoogd risico” en net in “een sterk verhoogd risico”. Dat is confronterend, maar het is nog niet zo dramatisch dat ik daar een volledig kapot zelfbeeld door zou krijgen.

waistline buikomtrek lintmeter

De ideale maten volgens de Chrononutrition

De Chrononutrition methode geeft je richtlijnen om te weten wat jouw ideale maten zijn. Het kan helpen als je de weg kwijt bent of niet tevreden bent, ook al voldoe je aan maatstaven als de buikomtrek en de bmi. Dr. Alain Delabos ontwikkelde enkele formules om je ideale maten voor de borst, de taille, de heupen en het gewicht te berekenen. Twee metingen zijn daarvoor belangrijk: een precieze meting van het dikste punt van je pols (de beentjes) en je lengte. De formule voor de ideale maten is te vinden in de boeken over Chrononutrition. Je kan de resultaten ook via de officiële website krijgen, al zou ik je persoonlijk aanraden om daar in het algemeen van weg te blijven. Die website komt naar mijn mening heel onprofessioneel over en dat demotiveert. Het blauw dat ze in hun lay-out gebruiken doet absoluut pijn aan mijn ogen en kwetst mijn esthetiek liefhebbende hart. Ze verkopen ook supplementen,bijvoorbeeld voor als je een “startersdieet” volgt en je een tekort aan bepaalde stoffen hebt, en dat vind ik een beetje vreemd. Ik zou dat nooit kopen. Een methode die je langdurig zou moeten kunnen volgen zou alle nodige voedingsstoffen in zijn maaltijden moeten aanbieden, maar dat terzijde. We kunnen het hier later nog eens over hebben.

Hieronder vind je mijn “ideale maten” die ik gratis op de website liet berekenen (oké, ik heb er wel mijn e-mailadres voor ingeruild, maar daar kan ik me op uitschrijven). De maten wijken op sommige plaatsen nogal af van wat ik zelf had gevonden met het boek “Mincir sur mesure”. Via het boek kwam ik op een ideaal gewicht van 55 kg, een borstomtrek van 91 cm, een tailleomtrek van 61 cm en een heupomtrek van 91 cm uit.

ideale maten volgens chrononutrition morphotype

Wat is nu mijn ideale gewicht?

Ik heb nu drie verschillende getallenreeksen. Waar ga ik me nu op richten? Ik moet eerlijk zijn, het lag voor mij al vast voordat ik mijn “ideale maten” liet berekenen. Voor mij is mijn ideale gewicht tussen de 57 en 60 kg. Het is een willekeurig getal, zonder twijfel, maar daar heb ik me jaren oké bij gevoeld en dat moet dus noch minder, noch meer zijn. Het is voor mij niet nodig om dat gewicht van 51 kg te bereiken, dat vind ik overdreven. Ik wil me zelfs niet inbeelden hoe ik eruit zou zien, mocht ik maar zo veel wegen. Het zou volgens mij ook betekenen dat ik mijn geliefde spieren vaarwel zou moeten zeggen. En dat wil ik niet! Enkele renovatiekilo’s verliezen, dat is voor mij al heel goed. Mijn borstomtrek is ongeveer gelijk met wat berekend werd, dus daar valt niet veel over te zeggen. Mijn taille- en heupomtrek verschillen echter wel veel van wat word voorgesteld. Ik zou me natuurlijk daarop kunnen gooien en me volledig gek laten maken, maar dat ben ik niet van plan. Mijn doel is meer om iets verder van die “sterk verhoogde risico”-zone te geraken en zonder zorgen in een volgende levensfase te stappen (hop, hop, nog twee jaar en ik ben dertig).

Body positive met gezond verstand!

Een goed leven zonder al te veel extra stress is voor mij prioritair. Dat houdt in dat ik me het leven niet veel moeilijker wil maken dan dat het zich aan mij presenteert. Dus ik zal de Chrononutrition volgen, maar als ik mijn persoonlijke doel heb bereikt, dan houd ik het daar ook bij. Er hoeft me niemand te zeggen hoe mijn lichaam moet zijn. Ik zal er zelf wel over beslissen waar ik me goed bij voel. Ik hoop dat dat ook voor jou geldt! Je mag van je lichaam houden zoals het is! En als JIJ het wil veranderen, wees dan zo vrij om dat te doen.

feelin beautiful has nothing to do with what you look like I promise emma watson body positivity

Lees meer: Wat is Chrononutrition?
Lees meer: Waarom volgt Maanboom Chrononutrition?
Op komst: Welke hoeveelheden mag je eten? & Hoe ziet een evenwichtige Chronoweek eruit?

Bronnen:

0 comments on “Wat is je ideale maat?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: