Chrononutrition Nederlands

Een chrono ontbijt

Inhoud:

  • Ontbijtrichtlijnen voor de Chrononutrition
  • Hoe ben ik naar dat stevige ontbijt overgestapt?
  • Eet een volwaardig chrono ontbijt

Ontbijtrichtlijnen voor de Chrononutrition

Volgens Chrononutrition zou een persoon van 160 cm (lengte) ‘s morgens het volgende moeten eten:

Bij een normale ochtend:

  • 80 gram kaas
  • 60 gram brood
  • 10-20 gram boter of olijfolie

Bij een lange ochtend:

  • al het vorige, maar je voegt er een ei en/of 80 gram charcuterie aan toe.

Je drinkt ook thee of koffie en water, en vermijdt suiker.

Dit stevige ontbijt is nodig om in de voormiddag geen honger of “goestjes” te krijgen. Het helpt echt! In het begin is het een beetje wennen, maar na een tijdje komt het als vanzelf.

Hoe ben ik naar dat stevige ontbijt overgestapt?

Het chrono ontbijt dat hieronder staat beschreven voldoet niet perfect aan de “regels” van Chrononutrition, maar het benadert en ik beschouw het als een goede overgang. Ik vond het nodig om geleidelijk aan over te stappen naar Chrononutrition, omdat ik een hekel aan grote veranderingen in mijn gewoontes heb. Gedurende een tijdje heb ik ‘s morgens uitsluitend eieren gegeten, omdat dit dicht bij een van mijn vorige eetgewoontes lag (rijst + ei als ontbijt). Daarna ben ik er kaas aan beginnen toe te voegen en uiteindelijk heb ik de eieren laten vallen, als het een normale dag was.

Een voorbeeld van een recent (overgangs) ontbijt:

  • een cracker met een grote portie “brie” en enkele stukjes “caprices de dieu”; groene thee; een glas water met citroen
brug, de oversteek, een overgang naar chrononutrition maken
Voorzichtig over die brug stappen!

Enkele sneetjes brood met kaas

Bij het ontbijt start je met een grote hoeveelheid kaas, dat zijn de vetten waar je in de voormiddag op zal moeten functioneren. De cracker was er een met sesam. Dat vind ik lekker, maar het is vooral, omdat ik er momenteel een pak in huis heb liggen. Ik had die gekocht op een moment dat ik niets in huis had en alles snel moest gaan. Omdat ik geen eten ongebruikt in een hoekje wil laten bederven, eet ik die nu eerst op.

Een beter alternatief zou één of anderhalf sneetje (zelfgebakken) bruin brood zijn.

Als mijn programma niet te druk is, probeer ik er daarom soms ‘s avonds een te bakken. Of je koopt gewoon een lekker brood bij de bakker!

brood graan versgebakken heerlijk bruin
I love the smell of toasted bread in the morning…

Boter of olijfolie

Bij het brood mag je een beetje olijfolie of boter doen. Het ligt voor de hand dat bij de Chrononutrition de voorkeur gaat naar stevige, echte boter. Tijd om eens naar de lokale markt te gaan en te kijken wat de zuivelboer meebracht? Ik ben er niet echt een fan van, meestal koop ik enkel boter als ik een taart of iets anders bak, maar ook voor de olijfolie ben ik niet echt te vinden. Op de één of andere manier hangen mijn vingers altijd vol olie als ik dat gebruik. Liever niet ‘s morgens. Als je deze producten liever weglaat, dan kan je een beetje extra kaas eten!

Vloeibaar goud!

Dranken: thee, koffie, water

Groene thee is uitstekend, omdat het je op een niet-agressieve manier wakker maakt. Persoonlijk hou ik ervan om diverse soorten groene thee uit te proberen. Momenteel heb ik een doosje groene thee van Terra Ethica staan, maar ik koop ook vaak losse thee, bijvoorbeeld van Palais des Thés of op het einde van de maand (jep, daar heb ik ook soms last van!) groene thee van Boni. Deze die ik nu drink, vind ik heerlijk. Maar je laat ze het best niet te lang trekken, zoals met de meeste thees. Koffie, zwarte of andere thee, kruideninfusies of water zijn ook goed.

warme thee gezellig twee koppen zwarte theekan handen
Heerlijk, je handen om een warme kop thee

Dan komen we aan het laatste van mijn overgangsontbijt: een glas water met citroensap. Dat is niet echt chrono, ik zou moeten opzoeken hoe het van een goede Chrononutrition afwijkt. Het is een tip die ik via Pinterest heb gevonden “8 Things I Do Before 8 AM To Achieve My Goals” (lees hier het volledige artikel) . Ik heb het in het verleden ook nog gedaan en ik word er vrolijk van om dat aan mijn ontbijt toe te voegen. Misschien zit er suiker in en zou ik dat eerder van mijn menu moeten schrappen, maar volgens mij is het een te verwaarlozen hoeveelheid. De suikers kunnen normaal pas in de namiddag, enkele uren voor het avondmaal, wanneer je lichaam insuline aanmaakt (dat heb ik toch gelezen in het boek Chrononutrition). Voorlopig, tijdens de overgangsfase vind ik het ok om dat aan het ontbijt toe te voegen!

Zoals je kan lezen, gaat het om een eerder stevig ontbijt, maar gelukkig, want met mijn werk kan ik vaak pas om 14u00 mijn middagmaal nuttigen. Enkele extra uren verteren voordat ik weer honger heb, is dus welkom.

citroenen if life gives you lemons
If life gives you lemons ….

Eet een volwaardig chrono ontbijt

De foto hieronder toont een volledig chrono ontbijt op mijn maat. Het is vooral fijn als je verschillende soorten kaas in huis hebt. Op die manier is je maaltijd gevarieerder. Ik heb een tijdje enkel heel goedkope brie uit de Colruyt gekocht en na enkele weken was ik dat zo beu als koude pap. Daarbij kwam dat de smaak ook echt geen hoge toppen scheerde. Het is een absolute aanrader om iets meer te betalen, ook al denk je dat je het niet kan permitteren. Je zal sowieso minder andere (junk) voedingsmiddelen kopen als je aan Chrononutrition doet en dat spaart heel veel geld uit.

Je boterhammen kan je kort even roosteren om een extra textuur toe te voegen. Dan is een scheutje olijfolie toch wel fijn! Ik ben uiteindelijk naar een glas water zonder citroen overgestapt en heel vreemd, het is een verademing. Dit klinkt nogal dramatisch, maar dat is het echt. Ik verlang nu ‘s morgens naar mijn glas water. Het voelt zuiverend aan en ik voel me frisser om aan de dag te beginnen. In verband met de hoeveelheden, ik heb één keer gewogen hoeveel ik kon eten. Daarna niet meer. Ik heb geen tijd en zin voor zo’n bezighoudingstherapie. Als je kijkt naar de hoeveelheid van een pakje kaas, kan je schatten hoeveel je portie zal zijn. Bij verse kaas, kan je bijvoorbeeld kijken hoeveel een soeplepel weegt en daarna onthoud je dat. Als je zekerheid nodig hebt (om snel af te vallen) en het dieet heel strikt wil volgen, dan kan je natuurlijk wel alles wegen.

Voila, hier zie je een “strikt” chrono ontbijt

Aarzel niet om een reactie te schrijven! Ik lees graag wat je van het chrono ontbijt denkt.

Benieuwd maar meer inforatie over Chrononutrition? Dit lees je hier: Wat is nu die Chrononutrition?
We willen ons goed voelen in ons vel! Wat is jouw ideale maat?

0 comments on “Een chrono ontbijt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: