Nederlands Rêves et écriture

Goede voornemens en tips

Elk nieuw jaar gaat gepaard met nieuwjaarswensen, wat we anderen toewensen en aan de andere kant van de nieuwjaarsmedaille vinden we de goede voornemens. Hier zijn enkele tips!

Elk nieuw jaar gaat gepaard met nieuwjaarswensen, wat we anderen toewensen en aan de andere kant van de nieuwjaarsmedaille vinden we de goede voornemens, wat we onszelf toewensen. In mijn vorige blogpost kon je al een eerste glimp opvangen van wat je van De Maanboom kan verwachten in 2020. Hieronder zal ik je meer vertellen over enkele persoonlijke voornemens voor dit nieuwe jaar. Ik geef je ook mijn favoriete nieuwjaarsactiviteit om mijn voornemens voor het komende jaar vast te leggen en een goede tip om je voornemens toch minstens één maand vol te houden. Laat me weten of je dit ook doet!

Voornemen 1: sporten

Deze staat waarschijnlijk in de top drie van de grootste clichés van de goede voornemens. Wie van jullie heeft in januari al een sportabonnement gekocht om na enkele sessies aan jezelf te zeggen: “Pfff daar heb ik geen tijd voor” of “eigenlijk vind ik [die sport] toch niet zoooo tof”? Ik wel! Zo heb ik eens enkele maanden judo gevolgd. Ik had het als kind gedaan en dacht dat ik al sportend meer mensen zou leren kennen. Uiteindelijk kwam ik terecht in een groep 8-14 jarige jongens… De groep “volwassenen” kon moeilijk gevuld worden en daarom bevolkten zij die training.

Heel sympathieke gasten, maar niet echt de sportbuddy’s waar ik op stond te wachten. Na even op mijn tanden te bijten, heb ik het dan toch maar laten vallen. Ik had een “goed” excuus: te veel werk. Maar daardoor was mijn voornemen wel gesneuveld. Ik had het misschien kunnen voorzien dat mijn motivatie niet groot genoeg was om te blijven doorgaan zelfs met een groep kinderen.

Nope... Mij zie je niet terug!
Nope… Mij zie je niet terug!

Lopen en ninjatraining

Maar dit jaar zal ik toch weer sport op mijn lijstje zetten. Mijn doel is iets realistischer dan twee keer per week judoën, dus ik geloof erin. Momenteel ga ik héél soms lopen met mijn vriend, iets wat ik graag vaker zou doen. Mocht ik elke week één keer of elke twee weken een keer kunnen gaan lopen, dan zou ik daar tevreden mee zijn. Hoelang en hoe ver ik loop, maakt niet uit. Het gaat om jezelf in beweging brengen.

Hiernaast doe ik nu regelmatig mijn “ninjatraining”. Dit is een reeks oefeningen die ik thuis – in het comfort van mijn eigen woonkamer, haha – kan uitvoeren. De oefeningen heb samengeraapt op Pinterest en ik heb er mijn eigen trainingsprogramma van gemaakt. Nu ik het op een mooi kaartje heb neergeschreven en gelamineerd, kan ik met een stift aanduiden waar ik sta en dat dat motiveert me om de laatste oefeningen ook te doen. Letterlijk na elke oefening grijp ik naar die stift om te noteren dat ik toch iets heb gedaan. Als ik kan dat blijven volhouden, great!

Hieronder mijn “ninjatrainingsblad” Gebruik het gerust! Ik geef je graag meer info over de uitvoering 🙂 (niet dat ik een toptrainer ben, je kan het best ook op Pinterest of op Youtube opzoeken hoe je elke oefening moet uitvoeren)

Ninjatrainingsblad voor vier weken.
Ninjatraining voor vier weken.

Yoga

En dan is er nog yoga. Ik heb al periodes gehad dat ik dit elke dag, elke week, elke maand deed, maar momenteel komt daar weinig van in huis. Yoga heeft vaak een heel ontspannend effect en de video’s van Yoga with Adrienne vind ik goed uitgelegd. Het liefst zou ik me in maart (na het beëindigen van de renovaties in mijn appartement) inschrijven voor yogasessies (en meditatiesessies!). Er zijn in Brussel heel wat yogazalen en het lijkt me leuk om soms buiten te komen om in groep aan yoga te doen.

Voornemen 2: met vrienden afspreken

We horen het vaak, er zijn oneindig veel communicatiemiddelen en toch hebben we minder en minder contact. Door het internet kennen we overal mensen, over de hele wereld zelfs (en waarom niet daarbuiten?) en toch lijkt het moeilijk om met iemand af te spreken. Dezen die ik als goede vrienden beschouw zie ik zelfs amper in persoon. En weet je wat? Ik ben er zeker van dat het alleen een kwestie is van regelmatig tijd vrijmaken en welwillend zijn om je te verplaatsen (oeeeh een heikel punt bij mij).

Er zijn voor mij maar weinig redenen waarom ik mijn vrienden niet zo vaak zie, dat zijn deze hierboven. Daarom is mijn voornemen om dit jaar minstens twee keer per maand met vrienden in persoon af te spreken. Voor sommige onder jullie lijkt dit misschien heel weinig, maar ik heb het gevoel dat de maanden vaak voorbij vliegen en dat ik alleen van de ene naar de andere kant heb gerend. Soms heb ik nooit vijf minuten heb neergezeten om samen met een vriend of vriendin koffie te drinken en bij te praten.

Een lekkere tas koffie met vrienden
Een lekkere tas koffie met vrienden

Dus, meer afspreken, aan het begin van de maand afspraken maken met enkele vrienden en me daaraan houden. Waar en hoe, dat wil ik ook aanpakken. Ten eerste wil ik vaker bij hen op bezoek gaan. Dat is niet om te profiteren, maar om te tonen dat ik hun leefomgeving ook waardeer. Meestal probeer ik mensen naar mijn appartement te “lokken”, zodat ik niet op straat moet komen, maar het kan voor anderen misschien even lastig zijn om naar buiten te komen. Dus, beste vrienden, ik kom eens af! 😀 Ten tweede wil ik vaker samen activiteiten doen: op café gaan, samen eten, cinema, of nog iets anders! Maar natuurlijk kunnen we nog altijd gezellig in mijn huis ook afspreken.

Voornemen 3: culturele activiteiten

Ik hou van cultuur en spendeerde daar veel avonden en namiddagen aan toen ik nog studeerde, maar sinds ik werk, slaag ik er nooit echt in om aan iets deel te nemen. Natuurlijk is er het argument dat ik ook ‘s avonds les geef, maar dat is niet zo vaak. De laatste jaren heb ik ook met renovaties gezeten en er was niet veel energie meer. Nu zal ik de draad opnieuw opnemen en terugkeren naar mijn geliefde activiteiten. Zo wil ik dit jaar minstens naar zes (maar liefst 12) culturele activiteiten gaan. Welke moet ik nog beslissen. Ik zal er de programmatie eens op na slaan.

Enkele kansmakers: museumbezoek (dit doe ik deze week al, joehoe!), een klassiek concert (het concert van Taylor Swift tel ik nu niet mee, al kunnen we discussiëren, ze is ook een stukje cultuur van “een cultuur”… Swift4president!), een theater, een vernissage, een lezing in Passa Porta, … Er zijn elke week extreem veel opties in Brussel en opnieuw, zoals bij het afspreken met vrienden, is het vooral een kwestie van tijd vrijmaken, je achterste van die bank halen en naar buiten gaan.

Niet alle culturele activiteiten moeten veel kosten! Maar aarzel niet om onze cultuurmakers te steunen! :-)
Niet alle culturele activiteiten moeten extreem veel kosten, maar aarzel vooral niet om onze cultuurmakers te steunen! 🙂

Enkele tips

SMART

Nu zal ik je nog een tip geven om je voornemens vol te houden. Een meer en meer gekende term uit de marketing: SMART formuleren. Bij het formuleren van je voornemen houd je rekening met vijf punten:

  1. Is je voornemen specifiek? Is het niet te vaag? (Lees: als je spreekt over sporten, wat wil je dan doen? Staat je geest meer open voor een korte wandeling of ben je gemotiveerd in intensieve wekelijkse trainingen)
  2. Is je voornemen meetbaar? Hoe kan je weten of je jouw voornemen hebt volbracht?
  3. Is je voornemen aanvaardbaar? Is het doel ook ok voor de mensen rondom jou?
  4. Is je voornemen realistisch? Is het voornemen wel mogelijk tout court? (lees: ben je van plan om dit jaar nog de eerste stap op Mars te zetten? Het is een grote afstand, weet je….)
  5. Is je voornemen tijdgebonden? Zal je jouw voornemen wel kunnen waarmaken in de voorziene tijd?
Specifiek - meetbaar  -aanvaardbaar - realistisch - tijdgebonden
Specifiek – meetbaar -aanvaardbaar – realistisch – tijdgebonden

Je kan jezelf deze vijf vragen stellen en kort noteren wat je antwoorden zijn bij elke vraag. Misschien moet je jezelf een beetje bijsturen of iets realistischer formuleren wat je eerst dacht te doen. Houd rekening met je huidige situatie en de situatie waarin je je zal bevinden in het komende jaar. Je kan niet alles voorzien, maar de kans is groot dat je de grote lijnen al kan zien.

Yearcompass

Een tweede tip die ik je wil geven is het invullen van het Yearcompass Dit kreeg ik in een woelige periode door een therapeute aangeraden. Het helpt om je enkele uren te focussen en stil te staan bij het voorbije jaar en om voor jezelf de balans op te maken. Je noteert er ook je doelen en steunpilaren voor het komende jaar in en je structureert je gedachten op papier.

Het is handig, omdat je ernaar kan terugkijken. Je kan er na bijvoorbeeld drie of zes maanden door bladeren en jezelf evalueren. Zijn het nog steeds goede voornemens? Voer je ze uit? Is situatie veranderd? Zijn je prioriteiten verschoven? Bij mij ligt het Yearcompass het hele jaar naast mijn bed. Zo kan ik bij een dag waarop ik net iets te veel met mezelf geconfronteerd ben, erin bladeren om me te herinneren aan mijn ervaringen van het vorige jaar en wat me in het huidige jaar zou kunnen helpen om mijn doelen te bereiken. Ook praktisch: het is beschikbaar in verschillende talen en je kan het ook in groep doen! Het is een echte aanrader.

Yearcompass: door specifieke en opbouwende vragen vind je de weg die jij wil
Yearcompass: door specifieke en opbouwende vragen vind je de weg die jij wil

Nu ben ik benieuwd! Wat zijn jullie voornemens? Waarom maak je er wel/geen? Heb jij je al eens ingeschreven in een fitnessclub om nooit te gaan? (dit is een gekend probleem, nee?) Wat zijn jullie tips om je voornemens vol te houden? Laat het weten in een reactie hieronder.

De nieuwjaarswensen voor 2020 nog niet gelezen? Hier zijn ze voor jou met een dikke knuffel!

0 comments on “Goede voornemens en tips

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: