Chrononutrition Nederlands

Een chronosnack

Na het ontbijt en de lunch komt de derde maaltijd van de dag en dat is bij een chrononutritiondieet het snackmoment. Op dit moment speel je in op een kleine opkomende honger in de namiddag en bezorg je jouw lichaam de energie om nog even door te gaan. Lees hier wat dit voor jou kan betekenen!

Inhoud:

  • Richtlijnen voor de chronosnack
  • Wanneer neem je de snack?
  • Enkele voorbeelden van chronosnacks

Weet je nog niet wat Chrononutrition is? Lees dan eerst mijn blogpost met een korte inleiding!

Als kind keek je er al naar uit, maar als volwassene heb je het op de achtergrond laten verdwijnen. Zo veel heerlijkheden die de revue zouden kunnen passeren zonder je achteraf “schuldig” te voelen…

Na het ontbijt en de lunch komt de derde maaltijd van de dag en dat is bij een chrononutritiondieet het snackmoment. Op dit moment speel je in op een kleine opkomende honger in de namiddag en bezorg je jouw lichaam de energie om nog even door te gaan tot aan het avondmaal of tot je gaat slapen. Het is een moment dat je absoluut niet mag verwaarlozen! Je kan er een gezellig moment van maken om tot rust te komen en je zal je energie terugvinden!

Het is verleidelijk zo’n tafel en bij een traditioneel dieet moet je er helaas ver van weg blijven. Met Chrononutrition kan je er wel heerlijk van proeven! Met mate, tenzij … je jouw joker inzet!
Het is verleidelijk zo’n tafel en bij een traditioneel dieet moet je er helaas ver van weg blijven. Met Chrononutrition kan je er wel heerlijk van proeven! Met mate, tenzij … je jouw joker inzet!

Richtlijnen voor de chronosnack

De hoeveelheden voor de snack zijn voor alle personen dezelfde. Het doel is je lichaam een beetje directe suikers aan te bieden zodat je weer op weg kan. De snack bestaat uit twee delen: plantaardige vetten en fruit (of afgeleide suikers). De voorkeur gaat naar natuurlijke suikers, maar je mag je zeker ook eens tegoed doen aan snoepjes (zuurtjes en zwarte rekkers of nog iets anders als je daar fan van bent) of een glas frisdrank.

Plantaardige vetten:

  • 30 g zwarte chocolade (het vraagt even om dit gewoon te worden, maar na een week wil je niets anders meer!) of
  • een half kommetje olijven of
  • een half kommetje noten of
De smaak van zoet en bitternis... Dit klinkt als de titel van een stationsromannetje, maar ik heb het over heerlijke zwarte chocolade!
De smaak van zoet en bitternis… Dit klinkt als de titel van een stationsromannetje, maar ik heb het over heerlijke, stevige, zwarte chocolade!

Fruit en afgeleide suikers:

  • een klein kommetje vers fruit of
  • een half kommetje gedroogd fruit of
  • twee grote glazen vers fruitsap of
Draai, draai, shhsj, shhsj. Mijn glas en handen vol sinaasappelsap.
Draai, draai, shhsj, shhsj. Mijn glas en handen vol sinaasappelsap.

Wanneer neem je de snack?

Zoals je hierboven al kon lezen, is de snack het middel om je honger (een eerste keer) te stillen na het middagmaal en om je nieuwe energie te bezorgen. Je neemt het ten minste vijf uur na je middagmaal of ten minste tot je opnieuw een ècht hongergevoel krijgt. Je mag dit gevoel niet verwarren met de “goesting” in suiker, iets dat je in het begin waarschijnlijk sterk zal voelen, maar na een week of twee gaat dat volledig over.

Ken je dat gevoel: radeloos in de koelkast of voorraadkast gluren op zoek naar iets om je honger te stillen?
Ken je dat gevoel: radeloos in de koelkast of voorraadkast gluren op zoek naar iets om je honger te stillen?

Het is dus belangrijk te wachten tot je effectief weer honger krijgt en niet één specifiek uur te cultiveren, bijvoorbeeld 16u00, het gekende “vieruurtje”. Als je geen honger hebt, kan je zonder probleem het snackmoment uitstellen tot aan het avondmaal en dat door je snack vervangen, of je verschuift je avondmaal naar nog iets later als je nog lang genoeg op blijft. In de volgende chrono-blogpost zal je lezen dat het avondmaal niet de meest noodzakelijke maaltijd is en waarom.

Enkele voorbeelden van chronosnacks

Mijn favoriete chronosnack is die waarbij ik mijn fruit in blokjes snijd en een beetje in een pannetje opwarm om er vervolgens mijn portie chocolade op te leggen en die voorzichtig te laten smelten. Een delicatesse! Je kan het met verschillende soorten fruit doen en je door de seizoenen laten leiden.

Elk seizoen schenkt ons fantastische vruchten!
Elk seizoen schenkt ons fantastische vruchten!

Of je kan af en toe genieten van exotische vruchten, zoals mango en kaki. Het is pas sinds enkele (5? 10?) jaren dat kaki’s overal in de winkels beschikbaar zijn en ik ben er heel dankbaar voor. Dat is ongelofelijk lekker!! Wist je dat de meest populaire kaki, die we hier ook kunnen kopen, de “nationale vrucht” van Japan is, maar dat de origine van deze variant in China ligt? Andere varianten groeien onder meer ook in de VS, een groen/zwarte versie in Mexico, en andere woorden voor kaki zijn persimmon en sharonfruit en zijn eigenlijk varianten van dezelfde familie! (Info van Wikipedia + een opgepikt weetje)

Kaki

Op kleine en op grote schaal kaki’s drogen. Heb jij dit al eens geproefd?

Ik koop niet te vaak kaki’s, want ik wil ze niet beu worden, maar als ik ze in huis heb… heerlijk! Eerst snijd ik het harde kroontje uit de vrucht en schil ze. Sommige personen schillen ze niet. Ik vertrouw die schil echter niet, tenzij de vrucht héél rijp is, dan is schillen te moeilijk. Éen keer zat er een wit coconnetje onder het kroontje en ik was heel nieuwsgierig en pookte erin met mijn mes. Dat was een vergissing. Er kwam een spinnenpootje tevoorschijn. Een rilling ging over mijn rug en ik dacht dat ik misschien een giftige babyspin in huis had. Snel deed ik het kroontje in de vuilniszak. Uit het oog is uit het hart. Met rechte, verticale uithalen schilde ik de kaki en sneed hem daarna in stukjes om met een beetje water in een pan op te warmen. Je kan hem ook uitlepelen of er gewoon in bijten.

Chocolade

Naast het fruit eet ik graag een stukje chocolade. Omdat ik nu meer uit mijn chocolademoment wil halen, heb ik ervoor gekozen om meer kwaliteitsvolle repen te kopen dan vroeger. Als je op een volledige dag minder suiker eet, dan zal je ook vatbaarder worden voor minder gesuikerde chocolade. Je smaakpapillen zullen je dankbaar zijn!

Nog meer chocolade! Belgische chocolade is niet voor niets gekend als de beste van de wereld!
Nog meer chocolade! Belgische chocolade is niet voor niets gekend als de beste van de wereld!

Toen ik twee jaar geleden naar Koekelberg verhuisde, kreeg ik van een vriend en nieuwe buur een doosje pralines van Frederic Blondeel. Dat waren van de beste pralines die ik ooit had gegeten. Toen mijn partner me onlangs vroeg of ik voor de verjaardag van zijn moeder pralines kon kopen, dacht ik terug aan Frederic Blondeel. Deze chocolatier bevindt zich op twee straten van mijn woning en ondanks dat ik er al vaak was gepasseerd, was ik er nog nooit binnengegaan! Dus, ik ging ernaartoe.

En toen – de dramatische muziek zwelt aan – veranderde er iets in mijn leven. De deur van de fabriekswinkel ging open en ik stapte naar binnen. De geur van chocolade omarmde me, knuffelde me en tilde mij naar hogere sferen. Wat een emotie. Het was niet te beschrijven. Ik trilde op mijn benen. Dit was het. Dit moest het ultieme genot zijn… – de dramatische muziek verdwijnt beetje bij beetje– Ik ging naar buiten met de pralines voor mijn schoonmama en een stapel chocoladerepen voor mezelf… (en mijn partner).

Ik kon dit dramatische moment niet voor mezelf houden!
Neem drie minuten de tijd om naar dit interview met Frederic Blondeel te kijken.

Als dat geen gepassioneerde chocolatier is! Vergeet niet dat Chrononutrition vooral zwarte chocolade aanbeveelt. De pralines zijn ook toegelaten, maar met mate of bij een jokermoment. En zoals Frederic Blondeel het (niet met dezelfde woorden) zegt: “De chocolade van de supermarkten smaakt allemaal hetzelfde, als je echte smaak wil, ga dan naar een specialist!” Sinds ik voor kwaliteitsvolle producten kies, geniet ik veel meer van alles wat ik eet! Probeer het ook maar eens.

Wat eet jij het liefst als snack? Is er iets waar jij geen afscheid van zou kunnen nemen? Heb jij een favoriete chocolatier of een lievelingsmerk van chocolade of andere lekkernijen? Vertel het ons in een reactie hieronder!

Om meer te lezen:

Bronnen:

Delabos, A. (2005). Mincir sur mesure grâce à la Chrononutrition. Rouen, Frankrijk: éditions Albin Michel.

0 comments on “Een chronosnack

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: