Brussels Gardening Nederlands Tuinieren

Welke moestuinbak is de beste?

Welke moestuinbakken bestaan er en wat is voor jou de beste optie? De mogelijkheden staan hier op een rijtje!

Zoals je in mijn onderzoekje over de bodemkwaliteit van mijn tuin kan lezen, word me aangeraden om niet in volle grond groenten te kweken. De reden hiervoor kan je in mijn blogpost: “Tuinieren in volle grond: een diepgeworteld probleem?” lezen. Het is daarom dat ik in deze blogpost de tijd neem om verschillende opties voor beplantingen in bakken te vergelijken.

De keuze is natuurlijk afhankelijk van de groenten die je wil kweken, je budget en of je de bakken zelf wil maken met nieuw of oud materiaal of misschien wil je ze kant-en-klaar kopen. Hieronder staan de verschillende opties die ik online en in Belgische winkels vond en ook enkele DIY- projecten.

Kant-en-klaar

Bij de moestuinbakken die je kant-en-klaar kan kopen zijn er heel uiteenlopende prijzen te vinden, van €20,00 tot €530,00 voor een bak van één vierkante meter. Het verschil zit uiteraard in het materiaal dat wordt gebruikt en daarmee samenhangend is de kans ook groot dat het ene materiaal een langere levensduur zal hebben dan het andere materiaal.

Moestuinbak in hout

Een kweekbak die bij Brico beschikbaar is

Bij Brico, Gamma, Hubo en uiteraard ook Aveve vond ik verschillende bakken die direct op de grond staan. Sommige winkels bieden ook bakken aan die een beetje van de grond staan. Dit kan praktisch zijn als je bijvoorbeeld snel rugklachten hebt, of als je alleen over een terras beschikt. Het is dan beter om de bak een beetje van de grond te houden, zodat er geen direct contact met de tegels is.

Brico: bak die iets hoger van de grond staat “Yasmine

Er was ook een webshop, Scava waar ze veel leuke modellen van moestuinbakken hadden. De merken waren vooral Hillhout en Forest-Style

Losse panelen van Aveve

Ten laatste was er een praktisch systeem van Aveve waarbij je losse panelen koopt om in elkaar te zetten en zelf de grootte van je bak te bepalen. Hoe solide de bak uiteindelijk is, dat is niet echt duidelijk. Ze spreken vooral over “kruiden” kweken. Maar als je eens ter plaatse gaat kijken, valt het misschien nog wel mee.

Moestuinbak in staal en aluminium

Een solide prachtexemplaar van Biohort

Dit is toch wel het luxebeest onder de moestuinbakken, vind ik. Je vind hem bij Hubo en Brico. Ze gaan zonder twijfel een leven lang mee en ze zijn ook redelijk hoog, wat waarschijnlijk de planten ten goede komt. Qua uitzicht vind ik ze echter niet zo aantrekkelijk. In de tuin houd ik meer van natuurlijke materialen. Maar in een moderne tuin zie ik dit absoluut staan! Personen die houden van een goede investering kunnen hier ook mee gebaat zijn.

Kunststof moestuinbak

Het is niet verbazend dat deze minder en minder te vinden zijn, als je denkt aan alles wat we voortdurend in het nieuws over microplastics horen, maar sommige winkels bieden ze toch nog aan.

Bij sommige bakken is het niet duidelijk welk materiaal het is, dus deze zou ik vermijden. Maar er zijn ook moestuinbakken uit gerecycleerd kunststof! Deze zouden toch een goede optie kunnen zijn, omdat ze heel stevig zijn en lang meegaan. “Er zit weinig slijt op”. Mijn ouders hebben zo gigantische compostbakken uit gerecycleerd kunststof staan en na tien jaar zijn die nog niets veranderd.

Andere moestuinbakken

Er zijn natuurlijk nog veel andere moestuinbakken te vinden. Twee bakken die mijn aandacht trokken op de website van Gadero zijn de verticale bak om aan je muur te bevestigen. De bakken lijken me niet te diep, maar ze zouden voor sla en kleinere groenten zeker geschikt kunnen zijn. Je kan de bakken ook voor bloemen gebruiken. Mij interesseert het meest een muur vol met hangende aardbeien!

Pretty please…. Gadero wandcassette

De andere bak is gemaakt uit gevlochten hazelaartakken. Dat is een heel mooi zicht, maar ze komen heel groot over en je moet er volgens mij een grote tuin voor hebben. Ze zouden ook met Europees hout gemaakt zijn en dat is fijn! We helpen toch een beetje tegen de tropische ontbossing.

De hazelaartak moestuinbakken bij Gadero

DIY

Via Pinterest kom je snel op honderd-en-één verschillende doe-het-zelfprojecten om moestuinbakken te maken. Als je een beetje handig bent, dan kan je al snel een eenvoudig model in elkaar knutselen. Je hebt dan wel een minimum aan materiaal nodig. Met een kleine handhoutzaag en een elektrische schroevendraaier kan je wel al iets doen (maar het zal niet eenvoudig zijn!). Bij doe-het-zelfzaken kan je vaak je planken laten verzagen en dat is al heel wat mankracht uitgespaard. Hier volgen enkele types moestuinbakken die je zelf in elkaar kan zetten.

De “whatever” bak

Als je deze moestuinbak maakt, dan gebruik je om het even welk materiaal dat je in jouw omgeving vindt. Je kan oude emmers gebruiken, metalen blikken of claimt de lades van een oude kast. Er is meestal niet te veel werk aan. Let wel op dat je groenten geschikt zijn voor de diepte van je kast en dat er geen gevaarlijke stoffen van het gebruikte materiaal vrijkomen. Dit is misschien het ultieme DIY-project, maar helaas zijn ze niet altijd zo duurzaam, wegens een ongeschikt materiaal.

Een voorbeeld is een oud schoenenrek waar ik dik textiel in had gelegd. Daarin hadden we potaarde gedaan en onze aardbeien geplant.

Op een mini plat dak waar we via het raam aan konden, plantten mijn vorige bovenburen en ik aardbeien en Frankensteinwortels

Op Pinterest vind je ook honderden voorbeelden van moestuinen in plastic flessen, dakgoten, valiezen. Je kan het zo gek niet bedenken of je kan er iets in planten!

Kijk eens op mijn Pinterestbord over tuinieren en ga naar de “sectie: raised beds” om meer voorbeelden van DIY moestuinbakken te zien!

De houten moestuinbak

Deze is de meest traditionele moestuinbak om zelf te maken. Je maakt eerst een plan op van wat je wil bouwen en gaat daarna naar een lokale handel om hout uit te kiezen. Let goed op het type hout dat je koopt, want niet alles is geschikt. Je kan opzoekingswerk verrichten om uit te vinden wat beter is voor jouw situatie of je vraagt het aan de verkoper.

De bakken van The Impatient Gardener
www.theimpatientgardener.com
De bakken van The Impatient Gardener ❤ en een uitvoerige beschrijving ❤

De bakken van The Impatient gardener zijn absoluut prachtig en onverwoestbaar, maar het lijken me wel iets te dikke wanden voor een doorsnee tuin.

Praktische eenvoud bij Rockyhedgefarm
www.rockyhedgefarm.com
Praktische eenvoud bij Rockyhedgefarm met de volledige uitleg!

Het systeem van Rockyhedgefarm is heel eenvoudig uit te voeren en is waarschijnlijk ook goedkoper. Ze zullen minder lang functioneel blijven, maar ik denk dat ze het toch wel een jaar of drie kunnen uithouden.

De gemetste moestuinbak

Deze moestuinbak is er een die je vaak in publieke tuinen ziet. Hij is heel esthetisch en gaat ook een lange tijd mee. Als je mooie stenen kiest en een beetje ervaring hebt met metselen (of je laat het doen) dan kan je ook aantrekkelijke vormen aanbrengen. Denk maar aan de vormen die je vaak in kloostertuinen ziet of in botanische tuinen. Je moet dan wel erg zeker zijn van de inrichting van je tuin en houd er ook rekening mee dat je de ondergrond onder je metselwerk waarschijnlijk moet verstevigen.

Conclusie

Zoals je kon lezen zijn er veel verschillende mogelijkheden om niet in volle grond te planten en ik heb niet eens alle opties aangeraakt. Voor je aan je project begint, bekijk je tuin dan eerst met een open geest en probeer nieuwe mogelijkheden te vinden. Houd ook altijd in gedachten wat jouw doelen op lange termijn zijn. Wil je elk jaar opnieuw knutselen of investeer je liever in één solide oplossing? Dat zal onder meer beslissen waar je het best een moestuinbak koopt.

Mijn keuze

Ik zal ervoor kiezen om mijn eigen moestuinbakken te maken. Daarvoor wil ik me vooral op verschillende modellen houten moestuinbakken van andere bloggers baseren. Om zo veel mogelijk uit mijn tuin te halen, zal het nodig zijn om ze nauwkeurig op maat te maken en ook om er rails aan te bevestigen, zodat ik enkele groenten langs de muur kan laten groeien. In een latere blogpost breng ik jullie zeker op de hoogte van de evolutie van dit project!

Wild, wild, thoughts! Een mogelijke indeling voor mijn droomtuin

Wat is jouw voorkeur? Heb je ervaringen met een van de voorgestelde opties of ken jij nog andere mogelijkheden? Zou jij je wagen aan een doe-het-zelfproject? Laat het hieronder weten!

Ook handig om te lezen zijn mijn artikels over groenten die je verticaal kan kweken en over hoe je kan ontdekken of jouw bodem wel of niet geschikt is voor kweek in volle grond. Bij Tuinieren in de stad krijg je een leuk overzichtje van welke projecten ik tot nu toe in de tuin heb uitgevoerd.

0 comments on “Welke moestuinbak is de beste?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: