Chrononutrition Nederlands

Een chrono avondmaal

Na het ontbijt, het middagmaal en de snack komt dus het avondmaal. Het lijkt waarschijnlijk nogal veel om er nog bij te nemen en eerlijk gezegd, dat is het ook. Daarom is het avondmaal bij Chrononutrition niet verplicht. Lees hier waarom!

Inhoud:

 • Richtlijnen voor het avondmaal
 • Wanneer eet je het avondmaal (niet)?
 • Enkele voorbeelden van het chrono avondmaal

Zo, de dag loopt ten einde en je denkt aan het moment waarop je gewoonlijk het avondmaal (met de familie?) zou eten. Alleen, je hebt op dat moment misschien nog maar net je snack binnen. Wat doe je nu?

Na het ontbijt, het middagmaal en de snack komt dus het avondmaal. Het lijkt waarschijnlijk nogal veel om er nog bij te nemen en eerlijk gezegd, dat is het ook. Daarom is het avondmaal bij Chrononutrition niet verplicht.

Waarom moet ik geen avondmaal eten?
Waaaat?? Geen avondmaal?

‘s Nachts heb je niet veel extra energiestoffen nodig om te leven. Het klinkt bijna logisch. Zo kort door de bocht gaat Chrononutrition echter niet. Het werd uitvoerig door Alain Delabos en zijn team onderzocht wat ‘s nachts nog nodig zou zijn, zonder je organen te veel te belasten. Je kan hier meer over lezen in zijn boeken en op hun website.

Hieronder kan je de richtlijnen voor het avondmaal bij Chrononutrition vinden.

Richtlijnen

‘s Avonds zal je je focussen op enerzijds licht verteerbare dierlijke proteïnen en anderzijds “groene groenten”. In die categorieën zijn uiteenlopende producten te vinden, dus variatie is verzekerd!

Voor een persoon van 160 cm (jep, dat ben ik nog altijd!) kan je ‘s avonds het best het volgende eten:

 • Dierlijke proteïnen:
  • Waterdieren, daarmee bedoel ik vis of zeevruchten, zo’n 260 gram, of zo veel je nodig hebt om je honger te stillen;
  • of mager vlees, bijvoorbeeld kip, zo’n 120 gram.
Een heerlijk stuk zalm met kruiden
Hmmm… heerlijk zo’n stuk zalm
 • “Groene groenten”
  • Een klein kommetje “groene groenten”, daaronder verstaan we knollen (bietjes, raapjes,…), bladgroenten, prei, courgette, paprika, maar ook tomaat hihi, ook al is die niet groen …
  • of een slaatje, dat mag een bord zijn, maar altijd minder dan je dierlijke proteïnen.
Groentjes hebben een speciale plaats in mijn hart!
Groentjes hebben een speciale plaats in mijn hart!

Wanneer eet je het avondeten (niet)

Het avondeten neem je er alleen bij als je nog effectief honger hebt.

Je mag je absoluut niet overeten, want dat benadeelt een goede slaap. Maar dit hoef ik je niet te verkondigen. Ik ben er zeker van dat ik niet de enige ben die al in bed heeft liggen rollen, omdat een pizza en (toch nog) vier lookbroodjes en een chocomousse in mijn maag aan het vechten zijn!

Het is ook belangrijk dat je nog wat tijd laat tussen je laatste hap en het slapengaan. Zo zorg je ervoor dat je niet hetzelfde resultaat van overeten krijgt, door te laat te eten.

Een goede nachtrust krijg je ook door 's avonds je maag minder te belasten
Een goede nachtrust krijg je ook door ‘s avonds je maag minder te belasten

Enkele voorbeelden van een chrono avondmaal

Zalmpapillot

Toen mijn partner met Chrononutrition begon, verviel hij snel in een herhaling van dezelfde maaltijden. Dit is een gevaar dat je absoluut moet (en kan) vermijden! Toch wil ik hier het gerecht delen dat hij – ettelijke keren- voor mij heeft klaargemaakt. Tot zijn oven brak.

Dit was ongeveer de explosie in de oven van mijn partner... Ongeveer... een ontplofte kruiwagen
Dit was ongeveer de explosie in de oven van mijn partner… Ongeveer…

Dat was de zalmpapillot. Het is heel eenvoudig te maken met een papillot naar keuze (aluminiumfolie, herbruikbare papillot of een af te sluiten ovenschaaltje). Daarbij deed hij enkele tomaatjes in kwartjes, kappertjes, peper en zout en wat olijfolie. Sommige dagen ging daar ook een scheut witte wijn bij. Dat ging de oven in en klaar was Kees! Een heerlijke en lichte maaltijd om de dag mee af te sluiten.

Nu maak ik het ook soms klaar, maar ik doe liever broccoli of spinazie bij de zalm. Op de zalm smeer ik ook een beetje wasabi. Een andere vis is ook goed, het gerecht blijft even eenvoudig 😉

Lekkere vis, niet alleen op vrijdag!
Lekkere vis, niet alleen op vrijdag!

Scampi’s met saffraan

Mijn persoonlijke favoriet zijn scampi’s die ik met saffraan klaarmaak. Ik eet ook heel graag spinazie, dus dat komt regelmatig op mijn bord terecht. Het is niet veel werk, exact hoe ik mijn kookervaring op een doordeweekse dag wil hebben. Het boeltje even in de wokpan laten stoven, wat saffraan, zout en peper erbij en voilà: ik kan eten en word weer aangenaam (zegt mijn lief…).

Kan het nog eenvoudiger? scampi saffraan en spinazie
Kan het nog eenvoudiger?

Kipfilet met cajunsaus

Een laatste gerechtje dat ik kort wil delen is kipfilet met een heerlijke kruidenmix. Soms gebruik ik ‘s middags dezelfde mengeling voor een varkenshaasje in schijfjes. Het is echt een topper.

Eerst kruid je het vlees met de droge kruiden: paprikapoeder, oregano, lookpoeder, zout, zwarte peper, cayennepeper. Dan bak je de stukjes aan één kant in een beetje olie. Na enkele minuten draai je de schijfjes om en en bak je de andere kant terwijl je sterke mosterd toevoegt. Dat geeft een lekker sausje. Je serveert het met groenten naar keuze.

Varkenshaasje met cajunsaus
Varkenshaasje met cajunsaus

Nu staan alle maaltijden volgens Chrononutrition op mijn blog te lezen. Vertel eens, wat denk jij ervan? Zou je het ook uitproberen? Zie jij een licht avondmaal of geen avondmaal zitten? Deel het in de reacties!

Om meer te lezen:

Bronnen:

 • Delabos, A. (2005). Mincir sur mesure grâce à la Chrononutrition. Rouen, Frankrijk: éditions Albin Michel.
 • Delabos, A. (2017). Mincir vite et rester mince, La Chrono-nutrition ® en 3 phases. Rouen, Frankrijk: éditions Albin Michel.

3 comments on “Een chrono avondmaal

 1. Erg interessant zeg , ik ga toch kijken of ik hier iets mee kan doen bedankt 😃

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: