De planning van je tuin: essentieel voor een goed resultaat en het efficiënt gebruiken van de beschikbare ruimte. Het vraagt veel denkwerk en je moet met heel veel factoren rekening houden: de zon, de vochtigheid, de wind, jouw consumptie, de tijd en het geld dat je in de tuin wil steken. Als beginner kan je onmogelijk met alles rekening houden. Daarom doe ik om het even wat! Foert, hihi.

Ik heb wel al veel uiteenlopende projecten in mijn hoofd gehad. De ene keer dacht ik eraan om de – 4 meter – ! – hoge muur volledig met verticale moestuinbakken te bezetten. De andere keer hield ik het eerder horizontaal nadat ik me van het instortgevaar, door het gewicht, bewust ben geworden.

Hieronder zie je enkele van mijn wilde plannen.

Plan 1: De romantische stadstuin van mijn dromen

tuinplanning stadstuin van mijn dromen met kippen en vijver
Links: achterkant tuin; rechts: terras & woning

Op deze indeling zie je een eerder onrealistische versie van mijn tuin. Het start onder het afdak, dus op het terras, waar er verschillende potten met aardbeien hangen en er ook enkele komkommerplanten staan. Dan is er een één meter brede vijver met een brugje naar de tuin. Langs de vijver staan aan de ene kant sierplanten en aan de andere kant keukenkruiden. Als bodembedekker gebruik ik kruipende tijm, omdat je dat niet moet maaien, maar het zou toch zacht zijn om op te lopen. Er zijn moestuinbakken met daarrond bloemen, een mini-serre, een BBQ-platform. Langs de muren groeien een passiflora en een perzikboom. Natuurlijk is er ruimte voor een kippenren. Er zijn ook struiken met bessen. We mogen allemaal wel eens dromen, nee?

Plan 2: Kippen en een veel te groot tuinhuis

tuinplanning met kippen en veel bloemen
Een iets artistieker plan
onderaan = woning; bovenaan = einde tuin (terras staat er niet op)

Dit was de realiteit… Toen ik dit plan tekende, stond er een groot tuinhuis dat een vierde van de oppervlakte innam om werkmateriaal voor de renovaties in te plaatsen. Een combinatie van deze en de indeling van het volgende plan heb ik vorig jaar gebruikt. De kippen waren een droomelement dat ik erbij plaatste, maar wegens de renovatiewerken kon ik de lieve kipjes helaas nog niet bij mij laten intrekken. De plant achteraan is een passiflora. Ik hou er enorm van, maar zoals je in mijn uiteindelijke plan zal zien, stap ik hiervan af. Je kan het op de tekening niet goed zien, maar er staat telkens in potlood bij geschreven wat ik zou kweken. Het was een beetje optimistisch, zeker het worteldeel, maar zoals ik hierboven al zei: we mogen allemaal wel eens dromen… (Voor de taalpuristen, inderdaad, ik heb problemen met het woord “spinazie” en schrijf het consequent zonder -e op het einde, wees al blij dat ik niet elke keer Spinoza schrijf, had ook gekund 😉 )

Plan 3: Prairiebloemenparadijs

Tuinplan 2019 gelimiteerd met prairiebloemen
Dit is het meest realistische plan rekening houdend met het tuinhuis.

Op deze manier heb ik vorig jaar min of meer mijn tuin ingedeeld. De spinazie heb ik in een extra bak in het midden van de tuin gezaaid en dat kwam goed uit, want zo kon ik er direct aan en van heerlijke verse spinazie genieten. De lente-uitjes kwamen naast het tuinhuis. Op alle vrije ruimte kwamen prairiebloemen die tot wel 1,5 meter hoog werden!! Dat was niet zo’n goed idee. Er was bijna niets meer toegankelijk. Mijn persoonlijke wildernis was een feit. Er was geen serre zoals voorzien, maar ik had wel tomaten geplant en het weer had ze een goeie aanzet gegeven tot het stevig begon te regenen en alles vernietigd was. Enkel de radijzen, spinazie en venkel waren een absoluut succes. De rest was een ramp, maar een plezante ramp, want ik heb me er goed mee bezig gehouden. Een beetje zoals in de tekenfilm Totoro, elke dag kijken naar hoe alles groeit en geduldig, vol hoop wachten.

De tuinindeling van dit jaar

tuinplan voor 2020
Het plan voor 2020

In het midden van de tuin staan vier centrale moestuinbakken en aan de muur waar de zon het langst op schijnt, wil ik vooral klimmende planten kweken. Hiervoor zal ik een vaste structuur aan de muur bevestigen, ter ondersteuning van de planten. Achteraan in de tuin droom ik ervan om kippen te houden. Het liefst twee of drie. Geen haan. Ja, kippen mogen in de stad. Er zal ook een kattenbak en een compostbak zijn. Misschien voorzie ik ook het best een aparte kippenmestcompostbak om dat van de rest gescheiden te houden. Ik denk dat ik eens ergens heb gelezen dat je normaal geen kippenmest in de compost mag doen, maar dat het wel goed is voor de bemesting van de tuin. Ik zal dat dan wel steeds goed moeten bedekken om geen viezigheid, ziektes en ongewenste beesten te krijgen. De passiflora is intussen vervangen door een blauwe regen, dat is ook een prachtige plant! Ze staat er al 🙂

Er staat al een boompje in mijn tuin, een ginkgo biloba, maar dit heeft veel afgezien in het voorbije jaar door heen en weer gezeul met materiaal tijdens de renovaties. Hopelijk zal het er weer volledig doorkomen. Tree team to the rescue!

Onderaan mijn plan staan enkele notities om de moestuinbakken te maken. Uiteindelijk zal ik echter vooral recyclagemateriaal dat ik nog in huis heb gebruiken!

Door het virus dat ons nu in de ban houdt, heb ik helaas enkele tuinwerken moeten uitstellen, zoals compost aanvoeren en afval weghalen. We moeten het accepteren zoals het is en ons aan de regels houden om er zo snel mogelijk en gezond door te geraken. Maar zodra vrij verkeer weer mogelijk is, dan, ik beloof het je, spring ik als een wildevrouw op het in orde brengen van de tuin.

Organisatie op papier

Voilà, zo hoop ik dus dit jaar mijn tuin ruimtelijk te organiseren. Voor de inhoudelijke details houd ik ook een boekje bij met de soorten zaden die ik gebruik en wanneer ik ze heb gezaaid/zaai + alle extra info. Dit zijn enkele foto’s uit het boekje.

rood notitieschrift met tuinplanning en schets moestuinbak
mijn leuke schriftje uit de Action en mijn eerste optimistische schetsen voor een moestuinbak

Ik probeer er de essentiële informatie in te noteren en er is ook veel plaats voor extra opmerkingen, bijvoorbeeld als ik opnieuw mijn volledige oogst laat vernietigen door de zon of door diertjes, dan wil ik dat daar noteren, om me eraan te herinneren dat ik erop moet letten.

overzichtsblad alle groenten voor 2020
een overzicht voor 2020

Ook als ik merk dat ik de groenten uiteindelijk helemaal niet eet, dan wil ik dat daar noteren, omdat het dan ook geen zin heeft om het jaar erna opnieuw dezelfde groenten te planten.

overzichtsblad per groente
Per groente twee pagina’s met notities en plaats voor opmerkingen

Over de evolutie van mijn zaailingen volgt later een blogpost. Lees ook mijn post over de aankomst van de zaadjes en welke ik heb aangekocht!

Wat is de indeling van jullie tuin? Ga je eerder voor een moestuin of een bloementuin (of…. Een grasperk?) Houd je ook bij wanneer je welk zaad gebruikt of ga je liever intuïtief te werk? Laat het hieronder in de reacties weten!

0 comments on “Tuin plannen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: