Sinds de aankoop van mijn appartement heeft de tuin altijd als tijdelijke opslagplaats voor materiaal en afval gediend. Tot twee keer toe heeft ze volgelegen met afvalzakken en heb ik die laten wegvoeren. Een derde keer heb ik een container van 8m3 laten komen en die zat goed vol. Een tweede container met een gelijk volume was dan nog eens nodig om de overtollige aarde te verwijderen! De tuin was namelijk door mijn voorgangers redelijk wat opgehoogd. Het is ongelofelijk hoeveel afval er door renovatiewerken ontstaat!

Als laatste stap moeten nog een vijftigtal afvalzakjes en wat overblijvend materiaal weggebracht worden. En niet te vergeten: het tuinhuis waarin ik drie maanden heb gewoond…

Een rondleiding in mijn nederige stulpje!

Extreem weer

De extremen konden niet groter zijn dan toen we het tuinhuisje installeerden en toen we het afbraken. De opbouw gebeurde op een hete voorjaarsdag en de temperaturen liepen hoog op. Mijn vader en ik hadden de thermometer in de volle zon gezet om de temperatuur in de gaten te houden. We werkten in volle zon, dus dat leek ons logisch om die op dezelfde plaats te leggen. Wat we zagen, hadden we nog nooit gezien! Het kwik was tot boven de maximale graad gestegen. Dat was een signaal om er eens van tussenuit te knijpen en een verfrissende pint te drinken. 😊

opbouwwerken in de zon de mei steken
Tijd om de “mei” op het dak te steken!

Anderhalf jaar later bevonden we ons in de gietende regen, de modder tot achter onze oren en het gezicht besmeurd. We hebben de panelen van het tuinhuis mooi aan de kant gezet, zodat ze later door een van mijn broers opnieuw kunnen worden in elkaar gezet. Het ophalen van het afval en het tuinhuis kon door de “light lockdown” in België helaas niet op de geplande datum doorgaan. En daar stond het dan, vrolijk in mijn gezicht te lachen en vooral ook in de weg.

afbraakwerken in de modder met een dikke jas aan
Een modderige afbraak.

Maar een paar dagen geleden kreeg ik goed nieuws. Ik had me bij de politie geïnformeerd en ik kreeg de toestemming om mijn aannemer te laten komen om alles op te halen. Zolang we voldoende afstand houden en mondmaskers en handschoenen dragen, is het toegelaten. Die maatregelen volg ik met plezier op!

Compost om de grond te verbeteren

Op het moment dat het laatste afval wordt opgehaald zal er ook een grote levering compost zijn. Dit past in het programma: “verbetering van de tuin”! De bedoeling is om de grond heel diep om te spitten en die dan met de compost te verrijken, want het is er slecht mee gesteld, met de grond. Er zijn ook nog veel stukjes afval uit te halen, door mijn voorhangers (maar helaas ook enkele flinters door mezelf tijdens de renovaties) achtergelaten.

goede grond vruchtbaar compost
Heerlijke vruchtbare grond, daar droom ik van!

Terwijl ik wacht, probeer ik het afval toch in zekere zin te sorteren. Bruikbare stukken hout houd ik apart en ik maak er allerlei constructies mee. Momenteel zit ik aan twee moestuinbakken, een bijna afgewerkt kippenhok, een zaaitafel en een groeirek voor de klimplanten. Je kan er meer over lezen in mijn blogposts over die recuperatieprojecten.

kat in kippenhok werkmateriaal
Dionysse wil helpen aan de bouw van het kippenhok. Of denkt ze dat het voor haar is?

Op mijn planning staan nog een derde en indien mogelijk een vierde moestuinbak en het afwerken van het kippenhok.

dromen wolken fantaseren, toekomst
Toekomstplannen!

Voldoening door creativiteit

Het geeft veel voldoening om materialen waarvan je eerst dacht dat ze afval waren, toch te gebruiken. Ik raad het je aan om eens goed te zoeken en creatief aan de slag te gaan!

Als mijn buitenmateriaal opgebruikt is, zal ik ook eens snuisteren in al het knutselmateriaal dat ik in de jaren heb verzameld. Daar zitten ongetwijfeld ook heel wat interessante stukken tussen! En in de tijd die ik tegenwoordig in transport uitspaar, kan ik me goed met het knutselen bezighouden.

Hoe ruim jij jouw tuin op? Rond wanneer start jij ermee? Zie je er soms tegenop? En welke recuperatieprojecten heb jij recent uitgevoerd en wat staat er op jouw planning? Laat het zeker weten in een reactie!

0 comments on “Tuin opruimen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: