Gardening Jardinier Nederlands Tuinieren

Moestuinbakken maken

Lees hier hoe je moestuinbakken maakt met afvalhout!

In sommige situaties, bijvoorbeeld als je met verontreinigde grond zit, is het noodzakelijk om met moestuinbakken te werken. Je kan zo op een afgeschermde, maar natuurlijk kleinere oppervlakte groenten kweken en je hoeft niet bang te zijn dat slechte stoffen in de vruchten terechtkomen. In een vorige post, Welke moestuinbak is de beste?, kan je een vergelijking van heel wat moestuinbakken vinden. Hier leg ik uit hoe ik zelf aan de slag ben gegaan.

Zelf doen en zo minder afval hebben!

Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om mijn moestuinbakken zelf te maken. Hiervoor had ik twee goede redenen:

  1. ik had een berg afvalhout dat ik gemakkelijk tot bakken kon ombouwen
  2. de tuin is nog een “work in progress” dus het zou zonde zijn om nu veel geld aan chique, afgewerkte bakken uit te geven om dan later te ontdekken dat ik de tuin toch anders wil inrichten.

De moestuinbakken heb ik voornamelijk uit oude palletten gemaakt.

Pinterest tutorials over moestuinbakken

Je ziet op Pinterest vaak tutorials om te knutselen met pallethout en het is absoluut onweerstaanbaar om dat ook eens te proberen. Helaas zijn de tutorials in mijn ogen niet altijd realistisch. Vaak kom je terecht in een: pinned it, nailed it situatie. In de meeste gevallen worden ook nieuwe palletten gebruikt. Er is geen schrammetje aan. Dan mis je toch het volledige punt van palletrecuperatie?

Volgens mij heb je het punt dan toch gemist…

Ik begrijp dat je voor een DIY tuinset proper hout zal gebruiken, je wil je achterste proper houden, maar voor veel projecten is het echt overbodig om nieuwe palletten te gebruiken. Met een harde handborstel kan je het grootste vuil eraf halen en indien gewenst schuur je het hout met een schuurmachientje. Nieuwe of oude palletten, schuren zal je sowieso moeten doen als je het eindresultaat “splintervrij” wil hebben. Pas tijdens het gebruiken van oude palletten wel op voor verroeste nagels.

Pas op voor verroeste nagels en splinters!
Pas op voor verroeste nagels en splinters!

Dit project is niet echt “gelijkvormig” of “symmetrisch” doordat ik palletten van verschillende maten had liggen. Ik zeg maar dat het mijn bedoeling was 😉

Beknopt stappenplan om de moestuinbak te maken

Eerst heb ik alle mogelijke bruikbare materiaal bij elkaar gelegd: de eerder vermelde palletten, maar ook de planken die ik op overschot had, mijn collectie vijzen, natuurlijk ook de zaag en de vijzenmachine.

overschot palletten
Op het einde bleef er niet veel meer over

Met een goede handzaag kom je trouwens al een heel eind ver, maar je mag niet te kieskeurig zijn op de details. De spieren komen vanzelf! Als je wil dat alles perfect aansluit en dat er geen schuine hoekjes zijn, dan schaf je beter een elektrische zaag aan of ren naar de dichtstbijzijnde doe-het-zelfzaak en koop de moestuinbak die je in je hoofd hebt!

stanley handzaag van mijn vader gekregen
Deze heb ik van mijn vader gekregen. Heel handig!

Vorig jaar had ik langs de muur een meter breed getuinierd, maar ik merkte dat dit niet ideaal is. Mijn armen zijn te kort. Daarom ga ik dit jaar maar een halve meter breed en zet ik in op klimmende planten. Ik moet slechts aan één kant een “moestuinbakwand” voorzien, omdat de muur de andere kant afbakent. Hiernaast heb ik twee moestuinbakken van ongeveer en vierkante meter groot.

palletten om een moestuinwand mee te maken
Enkele meters wand. Later nog met goede aarde te vullen.

Nadat ik het aantal lopende meter omheining had berekend, heb ik de gewenste mogelijkheden op gebied van hoogte bekeken. Het ging om 2x 4 meter, 5x 1 meter  en 2x een halve meter. Mocht ik meer palletten hebben, dan zou ik nog twee extra bakken maken, maar dat was nu niet mogelijk. Ik had dus 14 lopende meter omheining nodig.

Per pallet kon ik meestal drie stukken zagen: twee wandpanelen en een overschotje. Er waren palletten van zeven latten en paletten van vijf latten. Soms waren ze ook iets breder. Je kan dat op de tekening hieronder zien. De hoogte van elk paneel kwam op gemiddeld 40 cm.

verschillende types paletten
Verschillende types palletten

Elk overschotje gebruiken

Het middenstuk van de grootste pallet heb ik nog eens in twee gezaagd en heb ik als “steunpunt” gebruikt voor de plaatsen waar ik niet genoeg materiaal voor had. Daartegen, ook op de palletten met ontbrekende latten, heb ik planken van een ander type gevezen. Restjes opgebruiken!

Deze zijkant is met overschotjes gemaakt moestuinbak met palletten
Deze zijkant is met overschotjes gemaakt

Het geheel heb ik telkens zo’n 10 à 15 cm in de grond gegraven voor de stabiliteit. Het bleven losse panelen. Misschien moet ik ze binnenkort nog eens uit de grond halen om de tuin te herschikken en dat gaat gemakkelijker met losse panelen dan als de moestuinbakken in één stuk zijn gemaakt.

Hier zie je dat de wanden niet aan elkaar bevestigd zijn. De wand aan de linkerkant komt een beetje naar voren, omdat een blok in de grond de ruimte inneemt (niet zichtbaar).
Hier zie je dat de wanden niet aan elkaar bevestigd zijn. De wand aan de linkerkant komt een beetje naar voren, omdat een blok in de grond de ruimte inneemt (niet zichtbaar).

Het was een heel eenvoudig project dat iedere persoon wel kan uitvoeren en ik vind dat het resultaat er mag zijn! Mijn bovenbuurvrouw van het derde verdiep liet me laatst ook via het ram weten dat het er allemaal heel “mignon” (= schattig) uitziet, en daar ga ik helemaal mee akkoord.

Nu ben ik benieuwd naar wat jij als moestuinbak hebt gekozen en of je ze zelf hebt gemaakt.

Lees ook mijn blogpost over mijn twee DIY tafeltjes uit afvalhout. (komt binnenkort) en klik door naar de andere blogposts over tuinieren! Tot binnenkort!

0 comments on “Moestuinbakken maken

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: