Daily life Geen categorie Nederlands

Leren programmeren #1

Samen leren is toffer dan alleen!

FreeCodeCamp

Drie weken geleden ben ik met een vriendin begonnen met een online zelfstudie programmeren. We doen het aan de hand van freeCodeCamp. We zijn pas gestart en het is onze eerste keer, dus we zijn begonnen met het leerpad “(New) Responsive Web Design Certification”. We hopen alles beetje bij beetje te doorlopen en ook elk een portfolio te ontwikkelen. Onze doelen zijn een klein beetje verschillend, zij wil haar nieuwe kennis vooral toepassen op het werk. Ik hoop die nieuwe vaardigheid meer commercieel te kunnen gebruiken.

Cat Photo App

De eerste opdracht die we kregen was “Learn HTML by Building a Cat Photo App”. In 69 stappen bouw je een eenvoudige website met daarin enkele foto’s en knoppen om foto’s van katten te versturen en verzamelen. We hebben dit in één week + één week “huiswerk” uitgevoerd.

It takes two

Dat we het met twee doen, is voor mij heel belangrijk. Op die manier heb je minder kans om af te haken en het is ook handig om eens een probleem samen te bespreken. De instructies op freeCodeCamp zijn niet altijd even duidelijk en je moet soms een beetje zoeken voor je de juiste informatie hebt ingevoerd. Op die manier leer je al doende, maar om het te onthouden is het niet altijd evident.

We zullen onze lessen in het begin in mijn appartement volgen, maar als mijn dochter geboren is en ze ook een uurtje of twee alleen kan zijn, dan zullen we op verplaatsing gaan. Zo kan mijn vriend voor haar zorgen en heb ik even “me-time” buitenshuis. Het is in mijn ogen vergelijkbaar met het volgen van een cursus in een CVO of bij Syntra. De verschillen zijn dat het gratis is en zonder leerkracht + we kunnen kiezen wanneer we de taken uitvoeren. Qua inhoud zou het waarschijnlijk gelijklopen.

Dromen

Ik heb natuurlijk al meerdere dromen in mijn hoofd om met deze nieuwe kennis uit te voeren. Voor het werk zijn er een paar projecten die op mijn lijstje staan, zoals een app om de aanwezigheden van de leerkrachten in te voeren, waarna de afwezige collega’s een automatische e-mail krijgen met de vraag voor verantwoording.

Een ander werk-gebonden project is een evaluatie-app voor in de klas met herkenning van geschreven evaluaties om een portfolio automatisch in te vullen. Voor deze app grijp ik zonder twijfel wel nog een beetje te hoog.

Voor mezelf heb ik ook enkele projectjes in gedachten, maar ik zou ze liever nog niet delen, want ik vind ze te goed! Misschien is er wel iemand die me voor zou zijn en dan sta ik daar met mijn halve programmeerkennis zonder app of website.

De volgende opdrachten in de cursus zijn:

  • Learn Basic CSS by Building a Cafe Menu
  • Learn CSS Colors by Building a Set of Colored Markers
  • Learn HTML Forms by Building a Registration Form

Certification Project

Op het einde van elke reeks is er een “Certification Project”. In de eerste zullen we een “Survey Form” maken om informatie van de gebruikers te verzamelen. Ik zal alle projectjes waarschijnlijk een tweede keer doorlopen voor ik aan het laatste van dit deel begin, om zeker te zijn dat ik het in de vingers heb. Ik zou ook varianten van de opdrachten kunnen maken, in opbouw van mijn persoonlijke projecten. Als ik het goed begrijp, is het belangrijker om een portfolio op te bouwen als je een beetje wil programmeren dan om een “diploma” of een “certificaat” te behalen.

Iemand van jullie geïnteresseerd in programmeren? Welke app of website zou jou dromen kunnen waarmaken? Ken je FreeCodeCamp en zou je het aanraden aan beginners als ik?

0 comments on “Leren programmeren #1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: