Baby Cooking Koken Nederlands Vie quotidienne

Het diepvriezerverhaal

Op voorhand diepvriesmaaltijden klaarmaken spaart veel tijd uit na de geboorte van je baby!

Voorbereiden op de komst van een baby

Een diepvries als symptoom

Op gebied van nestdrang ben ik redelijk goed gespaard geweest. Er was slechts één punt waar ik absoluut werk van wou en moest maken. Dat was het in huis brengen van een grote diepvriezer om zelfgemaakte maaltijden in klaar te steken tot onze dochter er zou zijn. Ik hou enorm van koken en het zou me veel pijn in het hart doen mocht ik in de kraamperiode geen huisgekookte potjes kunnen serveren. Ik weet graag precies wat er op tafel komt.

Het geeft ook gewoon heel wat gemoedsrust als je je niet meer druk over je eten moet maken.

Diepvriesinspiratie

Op Youtube is veel diepvriesinspiratie te vinden. Mijn favoriete youtuber is: Becky van Acre Homestead. De gerechten die ze klaarmaakt zijn niet zozeer de gerechten die ik zelf zou maken, al denk ik eraan om ze misschien eens te testen. Voor mij was het vooral het idee dat ik veel tijd zou uitsparen. Becky is echt een fijne youtubester die enthousiast in de keuken staat en je meeneemt in het verhaal van maaltijden voorbereiden en een voorraadkamer met basisingrediënten samenstellen.

Er zijn andere youtubers die ook diepvriesmaaltijden klaarmaken, zoals Six Sisters’ Stuff en als je een beetje zoekt, vind je wel meer.

Ook op Pinterest kan je veel inspiratie vinden. De marinades voor de kipfilets heb ik daar gevonden en ook hoe je chicken pot pie klaarmaakt om in te vriezen. In het algemeen vind je op Pinterest veel recepten, die je natuurlijk kan ook overwegen om in de diepvriezer te steken.

6 potten kalkoenstoofpotje
Kalkoenstoofpotje, een van mijn favoriete gerechten

Wat hebben we ingevroren?

De maaltijden die ik op voorhand heb klaargemaakt waren een selectie van onze favoriete gerechten. Het heeft geen zin om iets te koken dat je toch niet zal opeten. Er zaten toppers bij voor mij en voor mijn man. Hieronder een lijst. De recepten volgen.

Na enkele weken hebben we deze recepten nog bijgemaakt:

  • quesadilla
  • lasagne
  • canneloni met ricotta en spinazie

Hiernaast hebben we ook enkele zakken ingevroren puree en stoemp, rösti, frietjes, pizzadeeg en bladerdeeg gekocht. In afwachting van de bevalling had ik ook af en toe een taart en koekjes gebakken en de overgebleven stukken heb ik ook ingevroren. Dat is ideaal voor een snel en heerlijk dessert! We hebben nu twixkoekjes en enkele stukken bananentaart met caramelfrosting.

Chicken pot pie
Chicken Pot Pie in de maak

Plan van aanpak

Om een volledige diepvriezer te vullen, ga je best systematisch te werk. Anders komt er geen einde aan. Nadat mijn lijst met gerechten op punt stond, ben ik enkele weekends na elkaar aan het koken geslagen. Op zaterdagochtend ging ik naar de markt in de abattoir van Anderlecht om vlees te kopen, terwijl mijn vriend de boodschappen voor de andere ingrediënten deed. We doen onze vlees-aankopen meestal bij de slager Meat The World. Ze hebben naast een groot aanbod vers vlees ook een grote afdeling met charcuterie. Door ons vlees in grotere hoeveelheden en op de markt te kopen, viel het iets goedkoper uit dan mochten we alles in de supermarkt gehaald hebben. Daarbovenop bleven we gespaard van impulsaankopen.

Op zondag, maandag en soms dinsdag was ik aan het koken. Met de crockpot was het voor sommige gerechten heel eenvoudig. Ik moest er alles maar in dumpen en dan enkele uren aanzetten tot het klaar was. Andere gerechten vroegen iets meer inspanning.

Sinds de bevalling zijn we de diepvriezer rustig aan het leegeten. Maar als ik weer energie heb om verse maaltijden klaar te maken, dan zal ik regelmatig dubbele porties maken om de voorraad aan te vullen.

Stoofvlees
Het stoofvlees viel in hoeveelheid nogal groot uit!
Het is ofwel voor 2 personen met een grote honger of 3 personen met een normale honger.

Welke diepvriezer?

De keuze voor het type diepvriezer is bij ons voornamelijk bepaald door de plaats waar we die wilden zetten. In eerste instantie wilden we die in de kelder installeren en aangezien het plafond daar nogal laag is, konden we geen hoge diepvrieskast aanschaffen. Ik keek al redelijk snel uit naar een diepvrieskist, een beetje zoals in de winkels, maar dan zonder glazen deksel. We kochten een AEG diepvrieskist.

Voor de installatie in de kelder was er helaas een probleem. We hebben daar nog geen elektriciteit en die zou eerst geïnstalleerd moeten worden. Een beetje op het laatste moment heb ik daar voor zitten kijken en het was heel ingewikkeld. De beste optie was een gat door het plafond van de kelder maken en dan via de gang naar de badkamer gaan, de kabel in een gootje langs het plafond leiden zodat het minder stoort en daarna door de muur naast de deur naar een nieuwe zekering in het elektriciteitskastje. De laatste etappe zouden we door een elektricien moeten laten doen. Je ziet het: ingewikkeld.

Uiteindelijk hebben we beslist om de diepvrieskist in de “veranda” te plaatsen. Het neemt heel wat ruimte in, maar zo is het wel extra toegankelijk en moeten we niet telkens naar de kelder gaan. Als we naar ons nieuwe huis verhuizen, dan zullen we toch voldoende plaats hebben om die daar te zetten.

Een diepvrieskist heeft helaas als nadeel dat het moeilijker is om overzicht te houden. Een inventaris is een must, maar heb ik niet gemaakt. Na enkele weken is het moeilijk om te weten wat er overblijft, tenzij je een feilloos geheugen hebt. Binnenkort zou ik een systeem in de kist willen aanbrengen door bakjes te gebruiken en gelijkaardige gerechten samen te steken. Sowieso is het aan te raden om zakjes plat in te vriezen. Zo kan je ze later gemakkelijker ontdooien en je kan ze beter stockeren. Je kan ze bijvoorbeeld verticaal naast elkaar zetten zodat je niet telkens een heleboel zakjes moet verplaatsen als je de onderste nodig hebt.

Is een diepvriesvoorraad aan te raden?

Ja, het is absoluut aan te raden. Ik vind het een ongelofelijke opluchting dat er niet gekookt moet worden. Mijn vriend zou het wel kunnen doen, maar hij heeft de gewoonte niet en ik zou me er waarschijnlijk aan storen als hij de keuken gebruikt op een manier die ik niet echt goedkeur. We hebben elk onze sterktes en koken is die van mij. We zijn nu net vijf weken na de geboorte van onze dochter en het is onwaarschijnlijk hoe weinig tijd er is om met iets anders dan met haar bezig te zijn. Ik zou het ook niet willen. Er is niets heerlijker dan naar haar kijken terwijl ze ligt te slapen of als ze drinkt of met haar grote kijkers naar haar papa of naar mij kijkt.

0 comments on “Het diepvriezerverhaal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: