Baby Daily life Nederlands

Nesteldrang

Wat is nesteldrang?

Wat is nesteldrang?

Volgens 24Baby is nesteldrang het gevoel dat een zwangere vrouw heeft als ze haar omgeving voor de baby wil klaarmaken. Dat kan zich in veel dingen uiten: opruimen, poetsen, herorganiseren, dingen aankopen, maar ook poetsen in persoonlijke contacten! Blijkbaar zouden ze selectiever zijn in de personen met wie ze omgaan.

Soms kan de nesteldrang ervoor zorgen dat de zwangere vrouw minder goed oplet en gevaarlijke dingen doet. Zo hoorde ik van een collega dat ze hoogzwanger vanalles naar de kelder wou sleuren, haar evenwicht verloor en van de trap was gevallen.

Elk zijn nest!

Bij mij manifesteerde de nesteldrang zich in de typische dingen, maar zonder gevaarlijke twist. Het belangrijkste was dat ik absoluut een grote diepvriezer moest hebben. Ik spendeerde uren op websites om de perfecte diepvriezer uit te kiezen en daarna ook de gerechten die ik zou klaarmaken om erin te steken. Je kan hierover meer lezen op mijn blogpost van het diepvriesverhaal.

Voor onze dochter zorgde ik ook voor een hele reeks producten, haar eerste kleertjes en alles wat je voor een pasgeboren baby nodig hebt. Ik heb er meerdere leuke tripjes naar de Zeeman, Action en Ikea aan overgehouden.

diepvrieskist
Onze “veranda” is goed volgepropt met de diepvrieskist, kinderwagen, wasmachine, het droogrek, een hoek met de kattenbak…

De waterstofzuiger

Een andere grote aankoop die ik wou doen, en die misschien iets minder nuttig was, was de aankoop van een vlekkenverwijderaar. Wij noemen het thuis de waterstofzuiger. Het is een toestel waarmee je water kan spuiten op tapijten, zetels en andere oppervlakken en het samen met het losgekomen vuil direct weer opzuigen. Na wat gelobby kwam de waterstofzuiger aan en ben ik begonnen met het poetsen van de tapijten en zetels. Ik stoorde me al een lange tijd aan bepaalde vlekken op de zetelkussens en ik had een voorgevoel dat de tapijten ook niet echt fris meer waren. Ik had gelijk! Het water dat terugkwam was goor. Aangezien we in een appartement wonen, worden de tapijten erg intensief bewandeld en we hebben niet de gewoonte om onze schoenen uit te doen als we binnenkomen. Het was dan ook logisch. Na ongeveer twee weken had ik alles dat op mijn lijstje stond gepoetst (ik deed het in blokken van maximaal een half uur, want ik was al hoogzwanger) en het appartement rook super fris.

bissell spotclean pro

Opruimen

Tijdens de hele zwangerschap heb ik ingezet op opruimen. Zo veel mogelijk in de verhoogde vloer (dat is onze bergruimte) stockeren en dingen die we in het eerste jaar niet zullen gebruiken verhuisden naar West-Vlaanderen. Toen mijn man uit het huis was, heb ik ook enkele keren zijn stapels papieren aangepakt, maar dat werd niet met open armen ontvangen… We hebben een andere visie op het bijhouden van administratie. Al mijn administratieve documenten, oude cursussen en lesmateriaal zitten per thema in dozen. Al zijn administratieve documenten en lesmateriaal liggen overal in stapels (van telkens ongeveer tien à twintig cm hoog) verspreid over het appartement. Ik had ze een beetje per thema gestopt en daarna vond hij niets meer terug! Ik heb de indruk dat het intussen wel wat beter is en dat hij nu wel zijn papieren vindt. Er zijn intussen wel al nieuwe stapels gevormd. Ik zal het door de vingers zien. 😉 

stapel papier in boekenkast
Een voorbeeld van de stapels papier

Promo’s jagen

Nog iets dat ik heb gedaan is het aankopen van grotere hoeveelheden producten, zoals dreft, tandpasta, deodorant, … Ik keek uit naar enkele promoties, vergeleek de prijs met die van andere winkels zonder promotie en zocht er de beste uit. Dat is iets dat ik wel al langer wou doen dan tijdens de zwangerschap. Sinds ik een cursiste had die promojager en couponverzamelaar was, volg ik graag verschillende acties op. Ik laat me er niet zo door leiden en het is ook geen intensieve bezigheid, maar af en toe vind ik het fijn om in folders te snuisteren op zoek naar producten die we kunnen gebruiken. Op Facebook vind je een goede groep waarin veel promo’s besproken worden. Je kan de meeste ook op deze website vinden.

Stiekem droom ik wel van een uitgebreide voorraad producten in de kelder die ik slechts één keer in de zoveel tijd moet aanvullen om goed te zijn. Misschien zal ik dat later, als we in ons huis wonen, kunnen doen.

voorraadrek met dreft, wasproduct, kattenbakvulling, babyproducten
Een greep uit onze voorraad

Energie besparen

Het laatste dat met de zwangerschap samenliep, was mijn energiebesparingsplan. Natuurlijk is het iets waar iedereen momenteel mee bezig is, maar de komst van onze dochter was voor mij een drijfveer om effectief stappen te zetten. In de lessen van chauffagist had ik geleerd dat we de condensatieketel konden optimaliseren en dat heb ik dan ook in april gedaan. Het heeft ons massa’s in verbruik bespaard. Het was gelukkig -op dat vlak dan- een heel zachte herfst en begin van de winter, waardoor we pas laat de verwarming moesten aanzetten. We hebben het zo lang mogelijk uitgesteld, iets vaker een extra pull aangetrokken en zijn iets dieper onder de dekens gekropen.

We houden nu ook maandelijks bij hoeveel gas en elektriciteit we consumeren om onszelf ermee te confronteren en eventueel ons gedrag op basis daarvan bij te sturen.

En nu?

Nu droom ik er nog van om de diepvriezer te organiseren en toch weer wat stapels papieren uit de woonkamer te bannen (maar zoals ik al zei, dat laatste is niet zo dramatisch). Er is ook een muur waar momenteel een grote wereldkaart hangt. Die zou ik willen wegdoen en er foto’s van ons gezin en Zoé hangen. Later kunnen we een mooie globe zoeken om dat element terug in huis te halen.

0 comments on “Nesteldrang

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: