Gardening Jardinier Nederlands Tuinieren

Zaad is aangekomen!

Een terugblik op 9 maart

Wat een geluk! Het zaad dat ik bestelde, is aangekomen. Na lang overwegen wat ik wel en wat niet zou zaaien en hoe ik mijn tuin zou inrichten, heb ik een bestelling bij het Vlaams Zaadhuis geplaatst. Pling. Pling. Online betalen en wachten. Het duurde maar een week tot het pakketje werd geleverd! Dat was snel, zeker als je denk dat heel veel mensen hun bestelling zaad in die periode maken.

De avond voor de levering kreeg ik een e-mail dat het zou aankomen. ‘s Morgens gaf ik les en ik had daarom aan mijn lief gevraagd om thuis te wachten. Niemand belde aan. Ik bleef dus in de namiddag geduldig wachten. Toen het laatste leveruur voorbij was, heb ik toch maar besloten om te gaan lopen: een rustig half uurtje. Net op het moment van mijn thuiskomst zag ik een in het oranje geklede man voor mijn deur staan en ik zette een sprintje in om sneller bij hem te zijn. Het waren de zaadjes! Joepie!

Running athlete sprint
Snelllll!!!!!!

Dit zijn de zaden

 • bloemkool: alpha 6 fortados
 • inlegajuin of zilverajuin: barletta st Jans
 • tomaten: green zebra
 • spinazie: columbia
 • tomaten: noire de crimée
 • zaadlint: lenteuitjes ishikura
 • glaskomkommer: bella (sandra)
 • broccoli: aquiles
 • knolvenkel: antares F1
 • pastinaak Javelin F1
 • radijs: annabel
 • tomaten: coeur de boeuf Riviera F1
 • wortelen: kamaran
 • paksoi
 • basilicum genovese gustosa
Overzicht zaden Vlaams Zaadhuis
Schatten, schatten, schatten

De totale prijs kwam op 49,57 euro (inclusief verzendingskosten van 4,95 euro). Een deel van mijn zaden zal ik aan mijn vader geven. Hij tuiniert ook en het is fijn om zaden uit te wisselen. Mocht ik alles willen houden, dan moet ik mijn tuin prop prop vol zaaien en dan zou ik nog zaad over hebben om volgend jaar hetzelfde te kweken.

Wedstrijd wortels kweken

Vooral in het wortelzaad is hij geïnteresseerd. We zullen een wortelwedstrijdje houden: wie slaagt erin gezonde (= levensvatbare) en lekkere wortels te kweken? Vorig jaar heb ik er ook gezaaid, op verschillende manieren zoals los zaad, in voedingsbolletjes en zaailint, maar ik had weinig resultaat. De regen had veel weggespoeld, mijn kat heeft ook eens goed tussen de zaailingen “gewoeld” en ik had uiteindelijk vooral mini- en Frankensteinworteltjes. Dat wist mijn pa niet en omdat hij eens lacherig over mijn wortelpoging had gedaan, heb ik enkele wortels met loof gekocht, deze in de grond gestopt en hem daarvan een foto gestuurd. Hij was natuurlijk onder de indruk van mijn prachtige oogst! (Bedankt boeren die dit voor mij gefikst hebben!) Vandaar dat hij het nu ook eens wil proberen… Hopelijk slaagt mijn oogst dit jaar wel!

Wortels zonder loof
Deze heb ik in de winkel gehaald, maar niet om iemand een loer te draaien!

Een verleidelijke tomaat

Voor de tomaten houd ik mijn hart vast. Het lijkt me veel veiliger om al stevig gegroeide en eventueel zelfs geënte planten te kopen, maar dit jaar werd ik verleid door oude tomatensoorten en die zijn niet zo gemakkelijk als volgroeide plant beschikbaar. Ik ben in elk geval altijd al te laat geweest om er te kopen. Daarom heb ik tomatenzaad gekocht.

Zaadjes, dat zijn dromen en beloftes in een zakje. En ze kunnen uitkomen als je er goed voor zorgt. Dat vind ik heerlijk!

Ook de broccoli en de bloemkolen baren me een beetje zorgen, omdat het me nog niet gelukt is om een van de twee als gezonde plant te laten uitgroeien. Je leest het goed. Ik ben niet zo’n toptuinierder. Al moet ik zeggen dat ik vorig jaar geen moeite heb gedaan om mijn koolsoorten van ongedierte te beschermen. Dit jaar zal ik mijn plantjes niet laten opvreten!

Vlinders en rupsen die van kolen houden
Het zijn vooral de rupsen van sommige vlinders die zich aan de kolen tegoed doen. Je kan de kooltjes daarvoor afdekken met hun eigen blaadjes of iets anders.

De venkel zie ik helemaal zitten. Dat is mijn lievelingsgroente en in de zomer zowel rauw als gestoomd of in de oven gebakken en gestoofd is dat het beste wat je me kan voorschotelen. Buiten het seizoen koop ik ze liever niet, omdat het niet juist aanvoelt. Voor mij is dit een exclusief zomerse groente!

zon en venkel
De zon en venkel, ze maken de zomer!

Ander zaad voor een snelle oogst

Naast het zaad van het Vlaams Zaadhuis heb ik ook enkele kiemzaden bij Action gekocht. Af en toe smaakt dat wel en het is fijn om in huis te hebben, omdat ze zo snel groeien. Bij andere groenten moet je veel langer wachten voordat je ervan kan eten.

Kiemgroenten
Heerlijk in een slaatje, op een boterham en op een stukje vlees

Ik zou graag nog enkele andere planten en zaden in huis halen, maar daar wacht ik nog even mee. Het gaat vooral om prei, pootaardappelen, zoete aardappel (blijkbaar kan je met één stuk van de winkel een hele pot laten volgroeien, zo zegt Pinterest toch… uhum uhum). En dan zijn er nog de courgette, ik wil absoluut een klimmende soort, butternut en voor de rest wil ik nog eens aardbeien proberen. Vorig jaar heb ik alles laten uitdrogen. Oeps.

Droge grond, dorre aarde
This no more.

Wat zaai jij dit jaar? Tuinier je in de tuin of op de vensterbank? Laat het weten in de reacties. Volg me ook op Facebook om de evolutie van de zaailingen te zien!

0 comments on “Zaad is aangekomen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: