Gardening Jardinier Nederlands Tuinieren

Voorzaaien

Vier fases om dit jaar te zaaien!

Mijn tuintafel staat vol met kleine plantjes. Hoe heerlijk dat ene moment waarop je merkt dat het eerste blaadje uit het zaadje is losgetrokken. Laatst stond ik met een collega te telefoneren en opeens begon ik uitbundig “OOoooooOOoooOOOoo” te roepen. Ze begreep er natuurlijk niets van. Ik had net ontdekt dat mijn pompoenzaden uitgekomen waren… In deze blogpost zal ik over enkele fases in het voorzaaien voor dit jaar spreken. Ik heb het in fases opgedeeld, want waarom niet? Dingen in fases opdelen is zo leuk. :p Het is in elk geval overzichtelijk.

Fase 1: de eerste groenten

In de eerste fase heb ik me gefocust op  de groenten die al vroeg binnen gezaaid kunnen worden, wat logisch is. Je zal niet zaaien als de planten niet in leven kunnen blijven, bijvoorbeeld omdat het te koud is of omdat er nog onvoldoende zonlicht is. Je zou dat natuurlijk met elektronica kunnen bijpassen, maar dat is bij mij niet het geval. Er bestaan bijvoorbeeld heatingpads, voorwerpen die je onder de zaaibakjes kan plaatsen, om de aarde warm genoeg te houden, en je kan ook lampen plaatsen om voldoende “zonlicht” te voorzien. Maar geen haast, bij mij doe ik het op de natuurlijke manier en wat niet groeit, groeit niet.

Ik ben begonnen met de komkommer, venkel, tomaten, broccoli en bloemkool. Dat vulde mooi mijn drie mini zaaibakjes. Gepresenteerd op de zaaitafel aan het raam, kunnen ze profiteren van warmte, zonlicht en bescherming tegen de wind.

zaailingen kopjes om uit te drinken
Foei! Dat zijn geen kopjes om uit te drinken!

Ik heb me ook laten verleiden om bieslook te zaaien, omdat mijn gekochte pot van vorig jaar uiterst snel gestoven is, maar het ziet er niet naar uit dat deze zaaipoging een succes wordt. De bieslook is van de familie van de look en slaat blijkbaar voedingsstoffen ondergronds op voor de winter. Maar het zaaien zou niet zo gemakkelijk zijn. (danku Wikipedia)

bieslook not a lovestory na enkele weken
It could have been a love story… But then it wasn’t.
Deze foto is na enkele weken.

Als het echt niet lukt, zal ik een potje bieslook in de winkel kopen en die in de grond stoppen. Dat heb ik vorig jaar ook met mijn peterselie gedaan. Bij een eerste poging was de peterselieplant (niet gezaaid) volledig afgestorven. Daarna heb ik een doodgewoon potje in de supermarkt gekocht en die in de grond geduwd. Nu heb ik nog nooit zo’n goed groeiende peterselie gezien.

De kiemgroenten van de Action stellen het uiteraard heel goed. Meerdere oogsten zijn al vlot opgesmikkeld. Als kind heb ik wel eens een ventje uit klei gemaakt en dan tuinkers op zijn hoofd als haar laten groeien, maar anders dan dat heb ik nooit kiemgroenten gekweekt. Doordat ik het meer en meer op Pinterest zag en er af en toe ook positieve reviews over las in artikels, wou ik het ook eens proberen. Daarenboven zijn ze vaak redelijk duur om in de winkel te kopen, toch de speciale kiemsoorten en zelf laten kiemen lijkt dan een goede oplossing. De smaak kende ik al een beetje van slaatjes en broodjes die je kant-en-klaar kan kopen.

radijs kiemen en tuinkers
Radijs kiemen en tuinkers

Ik heb verschillende soorten aangeschaft: basilicum, radijs en boerenkool scheuten. Later zal ik nog wel eens andere soorten proberen.

Van de Action heb ik ook  potjes rucola gekocht. Deze laat ik zijn tijd nemen. Ik hoop dat het een trage groeier is en dat ik nu mijn tijd niet verspil met wachten. Rucola heet ook zwaardherik of raketsla en zou al in de middeleeuwen rond de Middellandse Zee in de keuken gebruikt worden. (danku Wikipedia!) Ik vind het een lekker alternatief voor veldsla die ik momenteel beu ben, omdat ik er vroeger te veel van gegeten heb.

Fase 2: bloemen

In deze fase heb ik afrikaantjes, de gewone courgette en de pompoen gezaaid. Ik wou eigenlijk butternut, maar doordat de link op de website van het Vlaams Zaadhuis niet werkte (zoals bij de klimmende courgette), is het toch pompoen geworden. Een impulsief shopmoment in de Delhaize heeft me met die zaden opgescheept… Bijna elke keer als ik van de winkel kom, heb ik extra zaad mee. Ik sta altijd naar dat draaimolentje te kijken! De courgette en de pompoen doen het uitstekend. Anders hadden we niet verwacht.

Het zijn typische groenten voor een victory garden. Dat zijn tuinen die in grote mate in de V.S. en het V.K. , maar ook in andere landen, werden aangelegd tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. De burgers legden een groentetuin aan om snel en veel voedsel te op voorraad hebben. Hierdoor kwam de voedselbedeling minder in gevaar. De tuinen zijn ook voordelig, omdat ze een positieve invloed op de mentale toestand hebben. Door in de tuin te werken, met je handen in de aarde te wroeten en uit te kijken naar de oogst, kan je jouw gedachten verzetten.

afrikaantjes pompoen courgette
Links achteraan (of bovenaan) zie je de afrikaantjes, vooraan de pompoen of de courgette. Ik weet niet meer wat het precies is… oeps

Fase 3: de klimmende courgette

In deze fase heb ik de klimmende courgette en de sluimererwten gezaaid. Ik had de klimmende courgette later besteld en ook op een andere website dan ik eerst had gedaan, via bol.com. Het is een droom die misschien uitkomt, courgettes die verticaal groeien. Ik hoop dat het zal lukken.

sluimererwten en klimmende courgette
Sluimererwten en klimmende courgette

Fase 4: de laatste groenten

Fase vier ligt nog in de toekomst. Dan zal ik de laatste groenten zaaien. Voor deze is het ofwel belangrijk om iets langer te wachten of ze moeten direct in volle grond gezaaid worden.

Dit zijn de laatste groenten:

 • Gele plantajuin
 • Basilicum (zaaien in plaats van plantjes zoals vorig jaar)
 • Wortelen (deze keer geen frankensteinwortels?)
 • Radijzen
 • Pastinaak
 • Lenteuitjes (beter dan vorig jaar?)
 • Zilveruitjes
wachtende zaadjes
Deze liggen nog geduldig te wachten

Waarom eerst binnen zaaien?

Mijn redenen om voor het effectieve planten al binnen te zaaien?

 • Veilige omgeving voor de zaailing
 • Beter te organiseren: waar zal je wat zaaien?
 • Minder verlies op zaad
 • Je kan de sterkste planten kiezen
 • Je kan al vroeger starten!
overzicht zaaien
Een overzicht van wat nu al gezaaid is.

Vertel eens, wat heb jij gezaaid? Heb je speciale technieken om te zaaien of doe je graag alles “in het wilde weg”? En heb je nog andere redenen om eerst binnen te zaaien? Deel het in een reactie!

Lees ook mijn blogposts over:

0 comments on “Voorzaaien

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: